Tuneluri cu trei benzi/sens. Autostrada de cinci miliarde de euro unde vor fi construite în premieră pentru România

Autostrada A8 Târgu Neamț - Iași - Ungheni (93 km) stârnește controverse din cauza costului construcției, estimat la circa cinci miliarde euro. O explicație pentru acest cost, considerat a fi prea mare, ar fi cele 14 tuneluri propuse de proiectant, care în unele locuri sunt prevăzute chiar cu trei benzi pe sens.
Anemona Andone - mar, 27 aug. 2024, 21:59
Tuneluri cu trei benzi/sens. Autostrada de cinci miliarde de euro unde vor fi construite în premieră pentru România

A treia bandă din tunel, necesară pentru vehicule lente

„Toate cele 14 tuneluri sunt unidirecționale, formate din două galerii, câte una pentru fiecare sens de circulație al autostrăzii. Acestea sunt prevăzute cu câte două benzi de circulație și două trotuare de evacuare pe fiecare sens de circulație, iar în zonele în care declivitatea longitudinală a liniei roșii a autostrăzii depășește 3%, este prevăzută a treia bandă de urcare pentru vehicule lente. Gabaritul rutier în interiorul tunelurilor este de 5 metri iar cel pietonal, de 2,5 metri”, se arată în studiul de fezabilitate revizuit pentru A8 Tg Neamț – Iași, Ungheni, potrivit surselor ECONOMICA.NET.

Și în Memoriul de Mediu se menționa despre o bandă suplimentară de circulație pentru zonele cu declivitate mare.

tunel cut & cover a8

„După intersecția cu DN2 (Figura III.2), traseul urcă, terenul înconjurător având declivități de până la 36%, fiind astfel aleasă soluția în care linia roșie a autostrăzii urcă cu o declivitate de 5% zona de pădure Costişa Vasiloaia pentru a ajunge la cota cea mai înaltă în zona Dealului Priponului.

Pentru această zonă s-a avut în vedere proiectarea unei benzi de circulație suplimentare pe zona de urcare a pantei, aceasta fiind necesară pentru vehicule lente (vehicule grele), în conformitate cu art. 82 din PD162/2002 Normativ privind proiectarea autostrăzilor extraurbane”, explicau autorii documentului.

Pe de altă parte, tot din același document, se înțelege că a treia bandă ar înlocui banda de urgență și nu ar influența prea mult costurile totale ale lucrărilor.

„Pe sectoarele cu declivități prelungite care depășesc 3% pe calea unidirectională care urcă, la autostrăzile cu câte două benzi pe fiecare cale unidirectională, pentru circulația vehiculelor grele se prevăd benzi suplimentare de minim 3,50 m lățime paralele si adiacente cu benzile din dreapta sensului de urcare, având aceeasi structură rutieră cu a căilor de circulație si care înlocuiesc benzile de stationare accidentală. În fapt pe aceste sectoare cu declivitate mai mare de 3% se mărește lățimea benzii de urgență cu 1 m, acest lucru neavând un impact major asupra costurilor totale ale autostrăzii”, se mai explică în Memoriul de Mediu.

a8

Pe 14 august, studiul de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Neamţ – Iasi – Ungheni (A8) a fost avizat în Consiliul Tehnico Economic (CTE) al CNAIR, a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

Potrivit lui, traseul acestui tronson al A8 se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iaşi, începand din zona localității Moțca, tranzitează teritoriile localităților Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iași si se finalizează în zona localității Ungheni, unde face joncțiunea cu Podul peste Prut.

Șeful CNAIR precizează că pe traseul cu o lungime de circa 93 kilometri vor fi construite inclusiv:
– 101 poduri/pasaje,
– 14 tuneluri,
– 11 noduri rutiere,
– 4 spații de servicii,
– 2 Centre de Întreținere și Coordonare (CIC)
– 6 parcări de scurtă durată.

Valoarea totală estimată pentru construcția acestui tronson al A8 (Autostrada Unirii) este de 26,39 de miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), fără TVA.

Traseul autostrăzii se desfășoară in zona Moldovei, relieful fiind in principal cel de tip podiș, cu zone cu diferențe relativ mari de cotă. Conform studiului geotehnic preliminar, mai mult de o treime din traseu străbate zone cu risc mare de alunecări de teren, solurile din aceasta zona fiind de tip argile contractile (PUCM) sau/si cu sensibilitate mare la umezire, potrivit memoriului de mediu.

A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni, împărțită în patru tronsoane

Lungimea totală a traseului este de cca 93,27 km și se împarte în patru tronsoane distincte, după cum urmează:

– Tronson 1 Km 0+000 – km 31+500, respectiv Târgu Neamț (zona Moţca – DN2) – Târgu Frumos (DN28B);

– Tronson 2 Km 31+500 – km 60+100, respectiv Târgu Frumos- DN28 (zona Lețcani);

– Tronson 3 Km 60+100 – km 77+800, respectiv DN28 (zona Lețcani) – DN24 (zona cât mai apropiată de municipiul Iași);

– Tronson 4 Km 77+800 – km 93+270 (sfârşitul proiectului va fi în punctul vamal de la Pod peste Prut la Ungheni, amplasat în UAT Golăieşti).

A8 (Autostrada Unirii) va avea o lungime de aproximativ 304 km și este formată din secțiunile Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...