Tunelurile feroviare cel mai greu de construit în România: Ormeniș, Homorod și Balota – ministrul Transporturilor
„Zonele cele mai dificile pentru realizarea unor astfel de lucrări (tuneluri – n.r.) sunt cele muntoase, unde înclinația pantelor este mare iar construcția unor tuneluri care să reducă declivitatea reprezintă o provocare. Referitor la proiectele care includ realizarea de tuneluri, cele mai dificile dintre acestea sunt:
– reabilitarea liniei Brașov – Sighișoara, proiect aflat în execuție, unde este prevăzută realizarea a două tuneluri noi cu galerie dublă în zona Ormeniș (6,904 km) și Homorod (5,154 km), a căror realizare se face prin utilizarea la săpăturile subterane a utilajelor TBM
– reabilitarea liniei CF Craiova – Caransebeș, proiect aflat în etapa de pregătire a achiziției, unde este prevăzută realizarea tunelului de la Balota (declivitate de 18), în lungime de 6,189 km”, se arată în răspunsul furnizat de cabinetul ministrului Transporturilor la interpelarea deputatului de Neamț.
Întrebat dacă ar putea fi construirea tunelurilor feroviare răspunsul pentru rezolvarea problemei de viteză pe majoritatea tronsoanelor din țară, ministrul Transporturilor a spus că, având în vedere costul ridicat al unor astfel lucrări, nu consideră că reprezintă o soluție optimă realizarea de tuneluri feroviare doar pentru a crește viteza de circulație.
Din ce se observă, ministrul Transporturilor nu a făcut referire și la viitorul tunel de pe tronsonul Predeal – Brașov, pentru care se efectuează în prezent un studiu de fezabilitate. Cel mai probabil, șeful Transporturilor a preferat să se limiteze la proiectele aflate în etape mai avansate de derulare.
„Cârtița Eleni”, primul TBM pe linia Brașov – Sighișoara, ar fi avansat 15 metri
Primul TBM, „Eleni”, de pe șantierul liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara a fost pornit pe 5 martie, în cadrul unei ceremonii, în zona Racoș – Ormeniș, județul Brașov. Lucrările la primul tunel ar putea fi gata în octombrie 2025, potrivit secretarului de stat în Transporturi Ionuț Cristian Săvoiu.
Pasionații de infrastructură, care au comentat imagini recente cu lucrările la acest tunel, au estimat că primul TBM a înaintat cu vreo 15 m.
De asemenea, tot pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură (API) a fost anunțată începerea livării în șantier a celui de-al treilea TBM. Primele două TBM-uri au fost botezate „Eleni” și „Varvara”.
Lucrările de modernizare a întregului tronson de cale ferată Brașov – Sighișoara sunt executate de către Asocierea RailWorks (Aktor SA – Alstom Transport SA – Arcada Company).