Turbine eoliene cu subvenție în Marea Neagră. Legea a trecut tacit de Senat și va fi dezbătută de deputați, ce conține
Legea stabilește, pe lângă alte lucruri, subvențiile pe care le pot primi dezvoltatorii de proiecte eoliene în Marea Neagră. Mai întâi, dreptul de a iniția și realiza astfel de proiecte va fi obținut de la statul român fie în urma unei proceduri competive de licitație, fie prin licențiere directă.
În primul caz, „În cadrul procedurii de licitație, MEEMA stabilește caietul de sarcini și solicită, în numele statului român, depunerea de oferte pentru acordarea concesiunii pentru construirea și exploatarea parcului eolian offshore, într-o locație desemnată și cu o capacitate specificată”. (6) Câștigătorului ofertei i se acordă o concesiune pentru construirea și exploatarea parcului eolian offshore. Concesiunea este acordată pe baza criteriului de atribuire „cel mai mic preț” și reflectă nevoia minimă de subvenții.
În cazul procedurii deschise, dezvoltatorul de proiect depune o cerere de licență, din proprie inițiativă, prin care determină locația și capacitatea parcului eolian offshore.
Parcurile eoliene offshore înființate în conformitate cu procedura competitivă de licitație au dreptul la subvenții, în conformitate cu mecanismul contractelor pentru diferență, scrie în lege. Momentan, România nu are încă un mecansim de subvenționare de tipul contractelor pentru diferență, dar este în elaborare în acest sens un studiu de fezabilitate.
Parcurile înființate prin cea de-a doua procedură vor primi subvenții în baza unui mecanism mult mai clar. Când vor produce, ele vor primi un bonus de maximum 25 de euro/MWh, doar dacă din însumarea acestui bonus cu prețul de piață al energiei electrice nu se depășește nivelul de 60 de euro/MWh – în caz contrar, prima se reduce în consecință. „Prima este acordată pentru o cantitate totală de producție, determinată pentru fiecare proiect, pe baza unei combinații între efectul instalat al parcului eolian, care reprezintă 30%, și suprafața acestuia, care reprezintă 70%”, mai scrie în lege.
Mai mult, în plus față de primă, se acordă o compensație suplimentară fixă, de 20 de euro/MWh, „pentru echilibrarea costurilor”, pe care operatorul parcului o primește timp de 20 de ani de la racordarea la rețea.
Cu aște cuvinte, investitorului i se garantează practic o subvenție de până la 45 de euro/MWh vândut (scade dacă energia în piață este mai scumpă) după ce parcul offshore va produce.
Potențialul eolian offshore. Câtă electricitate se poate produce în Marea Neagră
Momentan, nicio companie și nici statul român nu au efectuat măsurători foarte clare și tot e ce avem sunt niste estimări. Potențialul tehnic de vânt offshore din platoul continental românesc al Mării Negre este de 76.000 MW, potrivit unui studiu recent al CEPS, un think-thank din Bruxelles specializat în afaceri europene, care citează un raport al Băncii Mondiale pe această temă. Din cei 76.000 MW, 22.000 MW ar putea fi, din puncte de vedere al potențialul tehnic, instalați în turbine eoliene fixate pe fundul mării, iar 54.000 MW în instalații plutitoare, potrivit cercetării.
„Deși nu există acum proiecte în curs de dezvoltare, regiunea arată un potențial incipient semnificativ pentru vânt. Unul dintre primele proiecte este cel anunțat de compania Hidroelectrica din România, care își propune să investească 600 MW de energie eoliană până în 2026, din care 300 MW sunt în zona offshore. Potențialul tehnic eolian offshore în instalații al României este egal cu întreaga capacitate de generare (22 GW). Așadar, teoretic, energia regenerabilă din larg ar putea fi un înlocuitor pentru proiectele de gaze offshore, în prezent blocate în această țară”, mai arată cei de la CEPS.
Recent, oficialii GSP Power, noua divizie de energie a Grup Servicii Petroliere, au anunțat că intenționează să participe la proiectele eoliene offshore din Marea Neagră, estimând că există un avantaj competitiv al României, și anume structura fundului mării, o observație relevantă dat fiind că vine de la una dintre puținele companii care se ocupă constant de foraje în Marea Neagră, pentru industria petrolieră.
„Direcțiile noastre de interes pentru realizarea unor investiții merg exact pe tendințele actuale mondiale și constau în soluții de regenerabile, parcuri fotovoltaice și de vânt, dar și în dezvoltarea unui potențial pe care Marea Neagră îl are pe lângă gaze, este vorba de potențialul pentru eoliene offshore, exact zona de nord-vest a Mării Negre, care este extrem de potrivită și în ceea ce privește posibilitățile de amplasare de astfel de turbine, dat fiind caracteristicile solului de pe fundul mării, și în privința capacității de vânt”, a spus directorul general al companiei, Carmen Neagu.
Puteți vedea legea, în actuala formă, în galeria foto