Turcan: Nu s-a discutat de creşterea vârstei de pensionare şi a stagiului de cotizare
„În primul rând, aş dori să clarific nişte informaţii apărute în spaţiul public. În PNRR există două componente majore de reformă – pe pensii şi sistemul de salarizare în sistemul public. Pe aceste reforme se lucrează la Minister la foc continuu şi avem diferite variante de lucru. Pentru ambele componente de reformă, după ce Ministerul va veni cu propria viziune, rezultat al dialogului social, vom apela şi la o consultanţă de specialitate, astfel încât varianta finală să răspundă la câteva principii pe care ni le-am asumat”, a afirmat Turcan, la Parlament, după şedinţa conducerii PNL.
Ea a menţionat că principiile importante sunt cele ale echităţii şi sustenabilităţii sistemului de pensii şi de salarii.
„Nouă ni se pare firesc dacă tot vorbim de reformă, atunci două sisteme publice fundamentale să fie scoase din pixul decidenţilor şi să aibă un sistem de calcul predictibil, inclusiv ca pondere calculată în PIB. Acestea sunt componentele de care noi vorbim şi în baza cărora trimitem toate datele la Bruxelles. Respingem orice speculaţii şi mai ales amatorismul unor oameni politici care fie folosesc documente de lucru, fie merg pe vechea tehnică a dezinformării şi încearcă pur şi simplu să sădească o stare de tensiune în rândul oamenilor, pe fond cei mai afectaţi şi care merită să primească aceste reforme”, a mai spus Turcan.
Întrebată dacă a fost deranjată de declaraţiile ministrului Cristian Ghinea legate de reforma sistemului de pensii, Turcan a spus: „Eu sunt foarte mulţumită atunci când membrii Guvernului se susţin reciproc şi când există solidaritate şi guvernamentală şi politică în anumite măsuri de reformă”.
„Pe de altă parte, reformele se asumă, se pregătesc şi se prezintă la Ministerul Muncii. Aşadar, toate informaţiile de detaliu legate de aceste componente noi vrem să le prezentăm, astfel încât oamenii, când primesc în spaţiul public nişte informaţii, acelea să fie corecte, să nu mai rămână… să fie interpretate şi să se creeze o stare de tensiune”, a adăugat Turcan.
Ea a precizat că nu s-a discutat despre creşterea vârstei de pensionare, ci despre opţiunea de a rămâne în viaţa activă, ceea ce este „total diferit”.
„Ca să fie foarte limpede despre vârsta de pensionare: nu s-a discutat despre creşterea vârstei de pensionare. Discutăm despre opţiunea pentru a rămâne în viaţa activă, ceea ce este total diferit. Această opţiune o poţi face şi acum, dar este nevoie de acord şi să rămâi mai mult la muncă de la an la an. Noi, pe fond, uitându-ne pe cifrele pe care le avem, vedem că peste 100.000 de oameni peste 65 de ani preferă să rămână în continuare în activitate. Ne-am gândit să lăsăm această opţiune. Şi este o chestiune foarte importantă, inclusiv din perspectiva reformei”, a menţionat ministrul.
Ea a respins şi informaţiile legate de creşterea stagiului minim de cotizare.
„În privinţa stagiului de cotizare, este absurd să spui sau cineva să iasă în spaţiul public şi să vehiculeze creşterea stagiul minim de cotizare de 15 ani, în condiţiile în care acum stagiul de cotizare maxim este de 35 de ani. Deci, sunt nişte minciuni atât de gogonate, încât te întrebi oare cât se mai poate să le rostogolească în spaţiul public”, a mai spus Turcan.
Ministrul Muncii a precizat că, inclusiv în documentele Comisiei Europene, Guvernul şi-a asumat ca măsurile de reformă să fie finalizate spre sfârşitul anului 2022.
„Vreau să spun, tocmai pentru a încerca împreună să creăm o stare de confort în rândul oamenilor atunci când privesc nişte reforme pe care le aşteaptă pe fond, că acesta este un proces de durată. Nimeni nu-ţi face reformă de azi pe mâine sau de la o săptămână la alta. Aceste măsuri, inclusiv în documentele către Comisia Europeană, ne-am asumat să le finalizăm undeva spre finalul anului 2022, inclusiv cu adoptarea în Parlament, proces care cunoaşteţi că este posibil să dureze”, a explicat ministrul.