Turcan: Vom modifica legea astfel încât agențiile de recrutare să fie obligate să asigure transportul muncitorilor români în străinătate

24 03. 2021
Raluca Turcan

„Pregătim, la Ministerul Muncii, un proiect de modificare a Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, lege adoptată în anul 2000. Sensul acestor modificări este de a introduce garanții suplimentare pentru românii care merg să lucreze în străinătate, atât în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât și condițiile specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație”, a scris Turcan pe Facebook.

Citiți și: În criză COVID-19, statul „ajută” românii care pleacă la muncă-n Germania cu un ghid vechi de trei ani, cu informaţii depăşite – analiză (economica.net)

Proiectul de lege are în vedere să impună și o colaborare mult mai puternică între firmele de recrutare și Inspecția Muncii, pentru ca statul să aibă mai bine evidență persoanelor plecate să muncească în străinătate.

„De asemenea, legea va institui o colaborare mult mai strânsă între agențiile de plasare a forței de muncă și Inspecția Muncii, tocmai pentru ca instituția să fie informată cu privire la persoanele angajate în străinătate înainte ca acestea să plece din țară”, a precizat Turcan.

Pentru finalizarea proiectului de lege, au fost chemați să aducă observații reprezentanții agențiilor de recrutare și cele ale transportatorilor.

Citiți și: Comisie de anchetă: Persoanele din zonele carantinate din Suceava au ajuns la Aeroportul Cluj mergând pe drumuri agricole secundare (economica.net)

„Am avut astăzi o primă întâlnire cu reprezentanții agențiilor de recrutare și ai transportatorilor rutieri de persoane, pentru a-i invita să vină cu observații și propuneri pe marginea proiectului de modificare a legii. Conform proiectului propus de Minister, agențiile de plasare a forței de muncă vor avea obligația de a asigura transportul lucrătorilor români la destinație, în cazul în care este vorba de un grup de persoane. Chiar în cursul acestei prime discuții au fost deja formulate propuneri de colaborare între cele două părți, astfel încât transportul lucrătorilor să fie monitorizat, să îndeplinească toate condițiile de siguranță rutieră și sanitară, dar și condițiile specifice de intrare pe teritoriul statului respectiv. Tocmai pentru că nu vrem ca românii să mai treacă prin incidente neplăcute la frontieră, am rugat transportatorii să furnizeze pasagerilor, încă din momentul rezervării transportului, toate informațiile privind documentele necesare la graniță. Inspecția Muncii va sprijini companiile în acest demers”, a mai scris ministrul.