Gazoduct South Stream: Turcia a aprobat studiul de impact asupra mediului

Economica.net
24 07. 2014
south_stream_53945600

Studiul a ajuns la concluzia că acest proiect, care va transporta gaze naturale din Rusia spre Europa via marea Neagră, nu este aşteptat să aibă un impact semnificativ asupra mediului marin şi a pescăriilor din zona Turciei. 

Potrivit informaţiilor furnizate de compania South Stream Transport conducta va fi construită la o distanţă de 110 kilometri de coasta Turciei la o adâncime de până la 2.200 de metri. Având în vedere caracteristicile Mării Negre, în care nu există oxigen sub 200 de metri, nu există viaţă la aceste adâncimi. În consecinţă, impactul lucrărilor de construcţie asupra mediului ar urma să fie unul limitat. De asemenea, activităţile de pescuit au loc în general mai aproape de coastă, iar construcţia viitoarei conducte nu ar urma să aibă un efect semnificativ asupra acestor activităţi.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni /Italia/ cu 20%, şi Wintershall Holding /Germania/ şi EDF /Franţa/ cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.