‘Îi putem pune capăt unilateral (acestui acord). Nu i-am informat încă pe interlocutorii noştri (europeni), totul se află în mâinile noastre’, a declarat Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat canalului 24 TV, pe fondul tensiunilor cu mai multe ţări din UE.
‘Începând de acum, putem spune ‘nu îl mai aplicăm şi s-a încheiat”, a adăugat el. ‘Nu avem nevoie de permisiunea nimănui’, a continuat şeful diplomaţiei de la Ankara.
El a reproşat UE că nu a dat undă verde, spre deosebire de prevederile acordului, liberalizării vizelor pentru sejururile de scurtă durată ale cetăţenilor turci în UE. În opinia Bruxellesului, legislaţia antiteroristă turcă, considerată contrară libertăţilor civile, nu este acceptabilă. ‘Liberalizarea vizelor este o condiţie sine qua non’, a subliniat ministrul.
Pactul migratoriu dintre UE şi Turcia a fost încheiat în urmă cu un an la Bruxelles pentru a face să înceteze sosirea zilnică a mii de migranţi la bordul ambarcaţiunilor pe insulele greceşti din Marea Egee.
Acest controversat acord semnat în plină criză migratorie, care mai prevede respingerea tuturor migranţilor către Turcia, inclusiv a solicitanţilor de azil, a permis reducerea drastică a sosirilor în Grecia.
De la 20 martie 2016, autorităţile elene, în cooperare cu Ankara, au plasat imediat în centre migranţii care ajung pe ţărmurile lor. Acolo, li se aduce la cunoştinţă că sunt trimişi înapoi în Turcia.
În timp ce aproape 200.000 de migranţi au ajuns pe insulele greceşti între decembrie 2015 şi sfârşitul lui februarie 2016, numai 3.500 au pătruns în aceeaşi perioadă un an mai târziu.
‘În acest moment, nu aplicăm acordul de readmisie (a migranţilor care ajung pe insulele greceşti), pentru că nu există liberalizarea vizelor’, a afirmat Mevlut Cavusoglu.
În afară de liberalizarea vizelor, acordul mai prevede o serie de contrapartide, în special un ajutor financiar pentru Ankara în valoare de trei miliarde de euro, ce poate fi reînnoit imediat ce este epuizat.
Relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană s-au deteriorat după refuzul Germaniei şi Olandei, săptămâna trecută, de a permite unor miniştri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri de susţinere a referendumului privind extinderea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.