Turcia: Banca Centrală a majorat rata dobânzii la nivelul record de 12%, pentru a stopa deprecierea lirei

Banca Centrală a Turciei a majorat marţi seară dobânda de politică monetară la 10%, de la 4,50%, rata dobânzii la creditele overnight la 12%, de la 7,75% şi rata dobânzii la depozitele overnight la 8%, de la 3,50%, mult peste estimările economiştilor, după ce lira turcească a atins un nou minim record, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 08:20
Turcia: Banca Centrală a majorat rata dobânzii la nivelul record de 12%, pentru a stopa deprecierea lirei

Luni, lira turcească şi-a continuat tendinţa de cădere liberă, ajungând la un record de 2,39 lire pentru un dolar şi de 3,26 lire pentru un euro.

Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 2,25 puncte procentuale a ratei dobânzii în Turcia. După anunţarea deciziei, lira turcească s-a apreciat la 2,18 lire pentru un dolar şi de 3,20 lire pentru un euro.

Începând cu data de 17 decembrie, moneda turcească şi bursa de la Istanbul suferă de pe urma unui scandal de corupţie care vizează mai mulţi oficiali guvernamentali. Scandalul afectează imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan, înaintea alegerilor locale din luna martie şi a celor prezidenţiale din luna august 2014. Lira turcească a pierdut peste 10% din valoare de la debutul acestei crize. În pofida deprecierii lirei, Banca centrală a Turciei a refuzat să majoreze dobânda de politică monetară, inclusiv la reuniunea de săptămâna trecută, de teamă că scumpirea creditului ar putea pune în pericol ţinta de creştere economică.

Recep Tayyip Erdogan s-a opus constant majorării ratei dobânzii, o decizie care ar reprezenta ‘un lobby al speculatorilor’ care vor să reducă perspectivele de creştere a economiei.

‘Vreau să ştiţi că, aşa cum am declarat întotdeauna, sunt împotriva majorării ratei dobânzii. Dar, desigur, nu am autoritatea de a interfera cu Banca Centrală … Ei sunt responsabili pentru efectele care apar în urma unei astfel de decizii’, a afirmat premierul înaintea reuniunii de urgenţă a Băncii Turciei.

După anunţarea deciziei de majorare a ratei dobânzii, Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va continua înăsprirea politicii monetare până când perspectivele privind inflaţia arată o îmbunătăţire semnificativă. Această decizie ar putea afecta avansul economiei ţării, estimat la 4% în acest an de Guvern.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a intervenit în mod direct pe pieţele valutare, pentru prima dată în ultimii doi ani, în încercarea de a opri tendinţa de scădere a lirei.

Instituţia a vândut, susţin analiştii, 1,5 miliarde de dolari după ce lira turcească a coborât la nivelul record de 2,2977 lire pentru un dolar şi un nivel record de 3,1342 lire pentru un euro.

În pofida asigurărilor venite din partea Guvernului, numeroşi analişti şi economişti mizează pe continuarea tendinţei de depreciere a monedei turceşti, care la finele acestui an ar putea ajunge la nivelul de 2,35 lire pentru un dolar.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat încrederea în reintegrarea progresivă a Turciei în programul american de F-35 şi în faptul că Ankara va primi avioanele de vânătoare......
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Internaţional "George Enescu" Bacău este primul din România care a depus cerere de finanţare pentru un proiect ...
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Consilierul prezidenţial Radu Burnete a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, ...
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiţii în plus”
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, ...
Tanczos Barna, unul dintre cei cinci viceprim-miniştri ai guvernului Bolojan, afirmă, întrebat cine e responsabil pentru ...