Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a redus joi dobânda de referinţă de la 13%, la 12%. Instituţia a apreciat că „într-o perioadă de sporire a incertitudinilor privind evoluţia economiei mondiale, precum şi a escaladării riscurilor geopolitice”, condiţiile financiare trebuie să sprijine economia, scrie Agerpres.
Joi, după anunţarea deciziei, lira turcească s-a depreciat la un nivel record faţă de dolar.
Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, la care s-a adăugat o nouă depreciere de 26% de la 1 ianuarie 2022 şi până în prezent, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.
În august, rata inflaţiei în Turcia a depăşit 80%, conform datelor Institutului de Statistică.
Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflaţia şi, în consecinţă, în perioada septembrie – decembrie anul trecut a forţat Banca Turciei să reducă dobânda de referinţă de la 19% până la 14%, ceea ce a provocat o gravă depreciere a lirei turceşti.