Turcia, care se vrea hub, va exporta gaze Europei de Est sub brandul “Turkish Blend”. Inclusiv gaze rusești în amestec

23 08. 2024
gaz-turcia-marea-neagra

Potrivit ministrului turc al energiei și resurselor naturale, Alparslan Bayraktar, Rusia rămâne cel mai mare furnizor de gaze al Turciei, furnizând aproximativ 40% din necesarul de gaze al țării. Turcia are, de asemenea, contracte pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG) cu SUA, Qatar, Algeria, Nigeria și Oman.

Bayraktar a dezvăluit acest plan în timpul unui interviu acordat presei turce la Filyos, zona în care urmează să ajungă la țărm conductele de la zăcământul de gaze Sakarya din Marea Neagră.

În prezent, capacitatea pentru astfel de exporturi de gaz din Turcia este de 3,5 miliarde de metri cubi anual, însă Turcia intenționează să dubleze această capacitate cu ajutorul Bulgariei. Extinderea va implica mai degrabă investiții în extinderea capacității existemte decât construcția de noi conducte.

În prezent, Turcia consumă 50 de miliarde de metri cubi de gaze și intenționează să exporte 7,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă 15% din consumul său total. Aceste exporturi ar putea însema  că Bulgaria, împreună cu alte țări din Uniunea Europeană, ar putea achiziționa gaze care ar putea proveni inclusiv din zăcăminte rusești, deși va fi dificil să se urmărească originea gazelor într-o aprovizionare mixtă.

Ministrul turc a menționat că infrastructura Turciei permite achiziționarea mai multor gaze decât are nevoie țara, ceea ce a condus la investiții în depozitarea subterană, în termiale plutitoare de LNG și în sistemul de distribuție a gazelor gestionat de BOTAȘ. Accentul este pus pe extinderea hub-ului de gaze din Turcia, care implică colaborarea cu Gazprom, mai scrie presa bulgară

Infrastructura include conducte-cheie precum TANAP (din 2018, de la est la vestul țării, din câmurile casipice spre Europa) și TurkStream (din 2020, direct din Rusia, pe sub Marea Neagră). Aceste conducte, inclusiv infrastructura prin Bulgaria, permit Turciei să furnizeze gaze în întreaga Europă, ajungând în țări precum România, Ungaria, Slovacia, Macedonia de Nord și Serbia.

Sunt în derulare discuții cu Gazprom cu privire la stabilirea unui operator comun pentru centrul comercial de gaze din Turcia, situat în centrul financiar din Istanbul, unde vor fi stabilite prețurile gazelor.