Turcia caută noi furnizori de cereale în condiţiile în care contractele viitoare cu Rusia sunt în pericol

Economica.net
02 12. 2015
media_141684620140439100_06747000

Până acum, Moscova nu s-a opus exporturilor de cereale spre Turcia, cel mai mare cumpărător de grâu rusesc. Însă traderii din ambele ţări se tem că pe viitor există riscul ca Rusia să restrângă exporturile de cereale spre Turcia sau ca Ankara să limiteze noile acorduri cu Moscova, pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două ţări după doborârea unui avion militar rusesc de către aviaţia turcă.

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat, marţi, un decret guvernamental vizând introducerea unui set de sancţiuni economice împotriva Turciei. Decretul, publicat pe pagina oficială a Guvernului de la Moscova, include lista de produse agricole pe care Rusia nu le va mai importa din Turcia începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Potrivit traderilor, contractele semnate anterior sunt onorate însă nu au fost semnate noi contracte, cu excepţia câtorva livrări pe termen scurt. În aceste condiţii, unii traderi au început să lucreze la un plan B pentru anul următor.

O opţiune ar fi Ucraina, principalul rival al Rusiei pe pieţele globale de cereale. Mai mulţi traderi susţin că aceasta ar fi cea mai bună alternativă pentru grâu însă preţurile solicitate de Ucraina sunt mai mari. Un trader a spus că Turcia vrea, de asemenea, să cumpere grâu şi din Uniunea Europeană.

Autorităţile de la Kiev au anunţat deja că sunt interesate de creşterea schimburilor comerciale cu Turcia. Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat miercuri, la o reuniune a Cabinetului, că Ministerul Agriculturii a avut discuţii cu partenerii din Turcia. ‘Poziţia noastră este că, în cazul în care Rusia introduce un embargou asupra livrărilor de cereale şi ulei de floarea soarelui spre Turcia, Ucraina va asigura securitatea alimentară a Turciei’, a spus Iaţeniuk.

Indiferent de modul cum va evolua situaţia politică, exporturile de cereale ruseşti spre Turcia vor scădea în lunile următoare din cauza unor factori sezonieri, a declarat Igor Pavensky, director la operatorul Rusagrotrans. Potrivit acestuia, exporturile de cereale ruseşti via porturile de la Marea Azov se reduc în lunile ianuarie şi februarie din cauza temperaturilor scăzute şi, în mod normal, aproximativ două treimi din exporturile de cereale spre Turcia se realizează în perioada iulie-decembrie. Potrivit estimărilor lui Igor Pavensky, în perioada iulie-decembrie 2015 Rusia va livra Turciei o cantitate de 2,5 milioane tone de cereale, dintre care 500.000 de tone ar urma să fie livrate în cursul acestei luni.