Propunerea comisiei intervine cu trei zile înaintea datei limită de 23 august pentru formarea unui guvern de coaliţie.
Ea urmează să fie prezentată partidelor politice înainte de luarea unei decizii finale.
Miercuri, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia se îndreaptă cu repeziciune spre alegeri anticipate, după ce premierul Ahmet Davutoglu i-a predat mandatul primit în urma alegerilor din iunie. ‘Din cauza eşecului de a forma un guvern, trebuie să căutăm o soluţie prin consultarea voinţei poporului’, a afirmat Erdogan.
Pe 13 august, Ahmet Davutoglu, liderul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care a pierdut majoritatea în urma alegerilor din 7 iunie, anunţa eşecul negocierilor cu opoziţia, declarând ca foarte probabilă convocarea de alegeri anticipate.
‘Nu am reuşit să asigurăm o bază propice pentru formarea unui guvern’, le-a declarat Davutoglu jurnaliştilor, la finalul unei ultime reuniuni cu Kemal Kliçdaroglu, preşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat).
Ahmet Davutoglu a fost însărcinat pe 7 iulie, în mod oficial, de şeful statului cu formarea unui nou guvern. Premierul desemnat avea la dispoziţie 45 de zile pentru alcătuirea unui nou executiv, termen ce expiră pe 23 august. Potrivit unor sondaje, intenţiile de vot ale alegătorilor au rămas în mare parte neschimbate faţă de rezultatul scrutinului din iunie.
Criza politică din Turcia intervine pe fondul războiului declanşat de Ankara luna trecută pe două fronturi: rebeliunea kurdă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţia jihadistă Statul Islamic în Siria.
Potrivit agenţie Reuters, incertitudinea politică şi intensificarea violenţelor au zdruncinat încrederea investitorilor, cotaţia lirei turceşti atingând joi un curs record de doar 3.0 faţă de dolar, care aduce devalorizarea monedei turceşti la 22% în acest an.