„Transferul de putere din Egipt nu este un rezultat al voinţei poporului. El nu se înscrie în respectarea democraţiei şi legii”, a declarat vicepremierul Recep Bozdag, la Ankara.
„În toate ţările democratice, alegerile sunt singurul mijloc de a ajunge la putere (…) Această situaţie este inacceptabilă”, a spus el, exprimându-şi speranţa că „Egiptul se va întoarce la democraţie, la o structură în care voinţa poporului să câştige”.
Mohamed Morsi, primul preşedinte egiptean democratic ales în urmă cu un an, a fost înlăturat de la putere, miercuri, de către armată, iar 300 de mandate de arest au fost lansate împotriva unor membri ai Fraţilor Musulmani, mişcare din rândul cărora a provenit.
Guvernul islamo-conservator turc, care conduce Turcia de peste zece ani, a fost un puternic susţinător al preşedintelui egiptean îndepărtat de la putere şi al Fraţilor Musulmani.
Şeful diplomaţiei turce Ahmed Davutoglu a denunţat, la rândul său, în faţa presei, la Istanbul, o intevenţie „ilegală” a armatei.
„Această intervenţie nu trebuie să compromită câştigurile democratice ale revoluţiei (egiptene) din 25 ianuarie” 2011, a subliniat el.
În plus, Davutoglu i-a cerut noii administraţii egiptene să-l elibereze în cel mai scurt timp pe preşedintele înlăturat de la putere.