Excavatoarele au început să sape fundația zidului la Nusaybin, la 10 km nord de orașul sirian Qamishli, unde s-au desfășurat frecvent lupte între kurzi, unități rebele și triburi arabe.
‘Nu am avut probleme cu securitatea la graniță în Nusaybin până acum, însă în această regiune este extrem de ușor ca oamenii să treacă ilegal. Este aproape ca și cum nu ar exista nicio graniță’, a afirmat un oficial guvernamental de la Ankara. rămas sub protecția anonimatului.
Zidul s-ar întinde pe doar o fracțiune din granița de 900 km dintre cele două țări, însă construirea acestuia subliniază temerile în creștere ale Ankarei față de extinderea violențelor dinspre nordul Siriei, un câmp de luptă pentru numeroase grupări armate, în Turcia, notează agenția de presă citată.
Turcia, care adăpostește circa un sfert din cei două milioane de refugiați sirieni fugiți de conflictul din țara lor, este unul din cei mai înverșunați critici ai președintelui Bashar al-Assad și un susținător fervent al rebelilor care luptă împotriva acestuia. Ankara a promis să își mențină politica ‘ușilor deschise’ pentru cei care fug de lupte, deși a închis uneori punctele de trecere a frontierei după lupte în apropierea acestora.
Totuși, în multe zone izolate, refugiați, traficanți și luptători rebeli au reușit să treacă granița nedetectați, cauzând o problemă de securitate majoră pentru Turcia, continuă Reuters.
Săptămâna trecută, parlamentul turc a prelungit cu un an mandatul care autorizează o desfășurare a trupelor sale în Siria în caz de necesitate, guvernul de la Ankara susținând că forțele președintelui Bashar al-Assad au folosit arme chimice și că aceasta reprezintă o amenințare pentru Turcia.