Turcia face lobby în SUA pentru a putea cumpăra avioane F-35 – Reuters

Turcia plătește 750.000 de dolari unei case de avocatură doar pentru ca acesta să o ajute să reintre în grațiile autorităților americane. Scopul final este achiziționarea de avione F-35.
Robert Stan - vin, 19 feb. 2021, 11:26
Turcia face lobby în SUA pentru a putea cumpăra avioane F-35 - Reuters

Turcia a angajat o firmă de avocatură cu sediul în Washington pentru a face lobby în scopul reprimirii sale în programul de avioane de luptă Lockheed Martin F-35 al SUA, din care a fost suspendată după ce a achiziţionat sisteme de apărare aeriană ruseşti.

Informația, dezvăluită de agenția Reuters, arată și că Ankara dorește peste 100 de avioane nedetectabile de radar. Chiar dacă produce componente ale acestui tip de avion de lupăt, Turcia a fost eliminată din programul de achiziții în 2019 după ce a cumpărat sistemul de rachete rusesc S-400 rusesc în ciuda opoziției Statelor Unite.

Avocaţii de la Arnold & Porter urmează să acorde Turciei „consiliere strategică” şi să o ajute să „coopteze” autorităţile SUA, în baza unui contract în valoare de 750.000 de dolari cu o durată de şase luni, care a intrat în vigoare în februarie.

Ankara susţine că excluderea ei din program este injustă şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că vor avea loc evoluţii pozitive în acest sens sub preşedinţia lui Joe Biden.

Contractul a fost semnat cu compania SSTEK Defence Industry Technologies din Ankara, deţinută de Preşedinţia industriilor de apărare din Turcia (SSB), principala autoritate turcă pentru industria militară.

Arnold & Porter va „acorda consiliere SSB şi contractorilor turci în privinţa unei strategii pentru rămânerea în programul Joint Strike Fighter, ţinând cont de factorii geopolitici şi comerciali complecşi aflaţi în joc”, este menționat în contract.

Cu toate că SUA au exclus Turcia din respectivul program şi în decembrie au impus sancţiuni industriei sale militare, Pentagonul a asigurat că va continua să depindă de contractori turci pentru furnizarea de componente-cheie pentru Lockheed Martin F-35.

Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a declarat după o recentă reuniune a miniştrilor apărării din NATO că a adus „clar în atenţia aliaţilor faptul că impunerea de restricţii, sancţiuni sau chiar ameninţarea cu sancţiuni împotriva Turciei” nu fac decât să slăbească Alianţa.

Cât costă un Lockheed Martin F-35

Oficialii Lockheed Martin au admis că ținta de a livra 141 de avioane de luptă F-35 în 2020 nu a putut fi atinsă. Dar asta nu pentru că ar fi lipsit comenzile, ci din cauza efectelor pandemiei. În 2020 producția și livrările de aeronave derstinate armatei SUA și aliaților săi au scăzut cu circa 8%.

Ca efect al pandemiei, lanțul de aprovizionare cu componente a fost deficitar astfel încât marea companie americană a putut livra doar 123 de avioane, mlt sub obiectivul de 141 propus la finalul lui 2019. De altfel, încă din primăvară, după debutul pandemiei, oficialii Lockheed Martin avertizau că ținta ar putea fi greu de atins.

Asta în ciuda faptului că, încă de anul trecut, prețul avioanelor multirol F-35 a fost redus cu 12,7% tocmai pentru a încuraja aliații SUA să achiziționeze cel mai performant avion de lupră american. Chiar și cu această reducere, prețul a rămas însă unul prohibitiv. Cea mai răspândită versiune, F-35A, va costa 82,4 milioane de dolari în 2020, 79,17 milioane în 2021 şi 77,9 milioane în 2022, a informat Departamentul Apărării Statelor Unite.

În 2019, Lockheed Martin a livrat 131 de avioane F-35, iar planurile companiei vizau o majorare anuală a livrărilor, la 141 – 149 în 2020 și 160 – 169 în anii următori.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...