Turcia: Forţele aeriene au bombardat obiective ale PKK din sud-estul ţării. Erdogan anunţă suspendarea procesului de pace
‘Două avioane F-16 au lansat atacuri aeriene la ora locală 15.10 (12.10 GMT) împotriva grupării teroriste’, a anunţat comandamentul militar într-un comunicat publicat pe internet. ‘Ţintele au fost atinse’, a adăugat sursa citată.
Acest raid a fost ordonat pentru a elibera o unitate specială a jandarmeriei care a fost prinsă sub focul combatanţilor PKK în sectorul Uludere, în munţii care separă Turcia de Irak.
Turcia a lansat vinerea trecută o serie de raiduri aeriene contra bazelor PKK din nordul Irakului, ca ripostă la atacurile sângeroase atribuite mişcării kurde care au vizat în ultimele zile membri ai forţelor de securitate.
În replică, Partidul Muncitorilor din Kurdistan a suspendat armistiţiul pe care îl respecta din 2013 şi a revendicat asasinarea a doi soldaţi, sâmbătă seara.
Totodată, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi suspendarea de facto a procesului de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerând ‘imposibilă’ continuarea acestuia atât timp cât rebelii kurzi comit atacuri împotriva forţelor de securitate turce.
‘Este imposibil de a continua (procesul de pace) cu cei care ameninţă unitatea noastră naţională’, a declarat Erdogan, potrivit AFP.
‘Aceia care profită de toleranţa poporului şi a statului vor primi răspunsul pe care îl merită cât de repede posibil’, a ameninţat el în faţa presei, înainte de a începe o vizită oficială de patru zile în China şi apoi în Indonezia.
Angajate în toamna anului 2012, discuţiile de pace dintre regimul islamo-conservator de la Ankara şi liderul PKK aflat în închisoare, Abdullah Ocalan, au fost serios puse sub semnul întrebării după atentatul sinucigaş din 20 iulie de la Suruc (sud), soldat cu 32 de morţi. Atacul a vizat tineri militanţi prokurzi şi a fost atribuit de guvernul turc mişcării jihadiste Statul Islamic.
Ca represalii, mişcarea kurdă şi-a intensificat atacurile împotriva membrilor forţelor de securitate turce, acuzând Ankara de a fi încurajat acţiunile jihadiştilor.
După ce au lansat raiduri aeriene împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, autorităţile turce au deschis un al doilea front, bombardând bazele PKK în nordul Irakului, ceea ce a însemnat sfârşitul armistiţiului instituit în 2013.