Turcia îi folosește pe imigranți drept pârghie pentru a mișca Uniunea Europeană împotriva Siriei și Rusiei

Economica.net
28 02. 2020
erdogan_00661700

„Am decis, cu efect imediat, să nu mai oprim refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe uscat şi pe mare”, a declarat agenţiei Reuters un oficial turc. „Toţi refugiaţii, inclusiv sirienii, sunt acum bineveniţi să plece către UE”, a adăugat el.

„Ca rezultat al atacului, refugiaţii care sunt în Turcia se îndreaptă către Europa, iar cei care se află pe teritoriul sirian se îndreaptă către Turcia”, a afirmat la rândul său un purtător de cuvânt al formaţiunii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), citat de agenţia EFE.

Aceste declaraţii, interpretate în cheia unei ameninţări la adresa UE pentru a o determina să exercite presiuni asupra Siriei şi Rusiei, care susţine armata siriană, au alertat autorităţile greceşti şi bulgare, care au luat măsuri suplimentare la graniţele lor terestre şi maritime.

Sosirea de partea turcă a graniţei a primelor grupuri de migranţi care au încercat să pătrundă în Grecia în zona punctului de frontieră Kastanies a determinat guvernul grec să închidă acest punct de trecere, în zonă fiind desfăşurate efective suplimentare de forţe de ordine. Conform presei greceşti, sute de migranţi au încercat deja vineri să treacă această graniţă şi au fost opriţi de grăniceri.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a informat-o şi pe cancelarul german Angela Merkel asupra situaţiei şi măsurilor luate de Grecia pentru a preveni un nou val migrator masiv.

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că migranţii se adună în zona oraşului turc Edirne, situat în apropierea frontierei Turciei cu Bulgaria şi Grecia. Efective ale armatei şi jandarmeriei bulgare au fost trimise în zonă pentru a opri intrarea migranţilor în Bulgaria, autorităţile de la Sofia avertizând că astfel de măsuri sunt cu atât mai necesare în contextul răspândirii coronavirusului.

Premierul Borisov a anunţat sporirea măsurilor de securitate şi la frontierele maritime ale Bulgariei, după ce a primit informaţii că forţele de securitate turce au redus nivelul de vigilenţă la toate graniţele Turciei.

În acest timp, Turcia susţine că a bombardat în Siria peste 200 de obiective şi a ucis 309 soldaţi sirieni, ca represalii după atacul aerian sirian soldat cu moartea a 33 de soldaţi turci în provincia siriană Idlib.

În contextul creşterii tensiunilor în zonă, unde Rusia a trimis două fregate din Flota Mării Negre, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat asupra riscului unei confruntări militare internaţionale deschise şi a cerut să se ia urgent măsuri de dezescaladare.