‘Având în vedere operaţiunile aeriene ale Rusiei din ultimele săptămâni, există posibilitatea apariţiei unui val de imigranţi. Suntem îngrijoraţi în legătură cu această chestiune’, a afirmat purtătorul de cuvânt, Tanju Bilgic.
Încălcarea spaţiului aerian turc de două avioane de luptă ruseşti la sfârşitul săptămânii trecute a dus conflictul sirian dincolo de frontierele NATO, însă oficialul turc a afirmat că, deocamdată, nicio delegaţie rusă nu a fost trimisă la Ankara pentru a furniza informaţii cu privire la aceste incursiuni.
El a adăugat că Ankara, care găzduieşte în prezent circa 2 milioane de imigranţi, continuă discuţiile cu NATO şi partenerii săi pentru consolidarea capacităţilor sale de apărare, inclusiv sisteme de rachete Patriot, însă nu a solicitat NATO să trimită forţe militare în Turcia.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat joi că NATO este pregătită să desfăşoare forţe în Turcia dacă va fi necesar, în contextul noilor tensiuni provocate de intervenţia militară a Rusiei în Siria.
‘Turcia este un aliat foarte puternic şi capabil, dar NATO, fireşte, este întotdeauna pregătită să-şi crească prezenţa şi să ofere sprijin. Ne aflăm în dialog permanent cu Turcia, verificând (…) dacă este nevoie să facem mai mult’, a declarat Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor apărării din statele NATO, desfăşurată joi la Bruxelles şi dedicată în principal situaţiei din Siria.
Surse sub protecţia anonimatului au afirmat că în timpul reuniunii, ministrul turc al apărării, Vecdi Gonul, a solicitat o prezenţă mai puternică şi capacităţi de apărare antiaeriană ale NATO în ţara sa, însă nu a cerut o intervenţie a forţei de reacţie rapidă a Alianţei.