Oprirea importurilor ar putea fi prelungită şi dincolo de 15 octombrie „în funcţie de condiţiile de pe piaţă la acea dată”, a adăugat Ministerul Agriculturii de la Ankara.
Acest anunţ a dus la scăderea cotaţiilor la grâu, pe bursele de la Chicago şi Euronext, în condiţiile în care interzicerea importurilor de către Turcia înrăutăţeşte perspectivele cu privire la evoluţia cererii şi contracarează îngrijorările referitoare la pagubele provocate de vremea nefavorabilă culturilor de grâu din Rusia.
În jurul orei 09:35 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) era în scădere cu 2,1%, până la 6,26 dolari per bushel. La bursa Euronext, contractul futures la grâu cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 4,1%, până la 241 euro pe tonă, cel mai redus nivel din ultima lună.
Turcia este o destinaţie importantă pentru grâul din regiunea Mării Negre, în special pentru grâul rusesc, iar absenţa cererii din Turcia ar putea agrava concurenţa pe alte pieţe de export.
„Cel mai probabil Rusia va avea cel mai mult de pierdut de pe urma acestei decizii. Rusia furnizează între 60-75% din importurile de grâu ale Turciei şi această interdicţie se pare că va intra în vigoare tocmai când noua recoltă a Rusiei trebuie vândută. Dacă grâul rusesc nu mai poate fi vândut în Turcia, va trebui să fie oferit în alte părţi la preţuri mici, ceea ce ar putea însemna că alţi importatori din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia vor beneficia”, a apreciat un trader german de cereale.
De asemenea, Ministerul Agriculturii de la Ankara a anunţat că exporturile de făină produsă din grâul cultivat local, care sunt interzise începând din luna septembrie 2018, vor fi permise din nou iar exporturile de orz şi grâu dur se vor putea derula pe baza unei licenţe de export şi într-un mod controlat.
Datele furnizate de Consiliul Internaţional al Cerealelor arată că Turcia ar urma să importe 12 milioane tone de cereale în sezonul 2024/25, dintre care 8,5 milioane tone de grâu.