Turcia nu va renunţa la achiziţionarea sistemului antirachetă rusesc S-400 (ministrul de externe turc)

Economica.net
03 04. 2019
turkey_flag_waving_60567300

„Aceasta este o afacere încheiată şi nu vom da înapoi”, a afirmat Mevlut Cavusoglu în cadrul unei conferinţe de presă în marja reuniunii ministeriale dedicate împlinirii a 70 de ani de la crearea NATO.

Turcia a propus SUA crearea unui grup de lucru tehnic pentru a se asigura că sistemul de apărare antiaeriană rusesc S-400 nu reprezintă o ameninţare pentru echipamentele militare americane sau ale Alianţei Nord-Atlantice, a adăugat ministrul de externe turc, citat de Reuters.

SUA şi Turcia au divergenţe profunde în legătură cu decizia Ankarei de a achiziţiona de la Rusia sistemul S-400, care nu este compatibil cu sistemele NATO. Washingtonul a avertizat că această procedură ar putea duce la instituirea de sancţiuni americane împotriva Turciei.

S-400 „nu trebuie integrat în sistemul NATO (…), deci propunem Statelor Unite să stabilească un grup de lucru tehnic pentru a se asigura că acest sistem (rusesc) nu constituie o ameninţare nici pentru avioanele F-35 (americane), nici pentru sistemele Alianţei”, a insistat Cavusoglu.

Guvernul turc a semnat un acord cu Rusia pentru cumpărarea de sisteme S-400, a căror livrare urmează să înceapă în vară. Dar acest contract înveninează de mai multe luni relaţiile dintre Ankara şi Washington, ţări aliate în cadrul NATO, mai ales că SUA se tem că sistemul rusesc va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane ultrasofisticate pe care Turcia doreşte de asemenea să le cumpere din Statele Unite.

Administraţia Donald Trump a somat din nou luni Turcia să aleagă între sistemul antirachetă rusesc şi avioanele F-35 şi a suspendat livrările de echipamente legate de avioanele sale de vânătoare către Ankara, ‘în aşteptarea’ ca guvernul turc să renunţe „fără echivoc” la S-400.

Ministrul turc de externe a apreciat că americanii nu pot da înapoi în privinţa avioanelor de vânătoare – „am plătit deja 1,2 miliarde de dolari şi o sumă suplimentară de 2,3 miliarde este în curs de achitare”.

Pentru a justifica dorinţa Turciei de a merge până la capăt cu contractul de armament cu Moscova, ministrul Cavusoglu a asigurat că ţara sa are ‘nevoie urgentă’ de un astfel de sistem de apărare „din cauza ameninţărilor din vecinătate’, unde ‘toată lumea dispune de rachete’. ‘NATO nu este suficient de capabilă să acopere spaţiul nostru aerian în acest stadiu”, a apreciat el.

Cât priveşte propunerea Washingtonului, care a aprobat recent vânzarea către Ankara a unor rachete Patriot americane în speranţa de a o determina să renunţe la S-400, şeful diplomaţiei turce s-a arătat sceptic. „Aceasta nu garantează că SUA ar putea vinde într-adevăr (rachete) Patriot Turciei, căci nu am reuşit să le obţinem timp de zece ani”, a spus el, acuzând precedentele administraţii americane că nu au încheiat un astfel de contract.