Relaţiile dintre cele două state sunt în criză din 2010, când nouă activişti turci au fost ucişi de un comando israelian la bordul navei turce Mavi Marmara, care încerca să străpungă blocada asupra Fâşiei Gaza.
‘Relaţiile Turcia-Israel nu se vor normaliza până când Israelul nu îndeplineşte aceste condiţii. Nu am renunţat la ele’, a mai spus Kalin.
Pe lângă prezentarea de scuze pentru crimele de pe Mavi Marmara şi despăgubirea familiilor, Turcia insistă ca Israelul să pună capăt blocadei asupra Fâşiei Gaza.
‘Turcia va continua să-şi joace rolul până când se va ajunge la o soluţie cu două state şi poporul palestinian va avea propriul stat. Nu poate exista o pace permanentă în regiune până când problema palestiniană nu este rezolvată’, a declarat Kalin presei la Ankara.
Aşteptările ca Turcia şi Israelul să restabilească relaţii normale au suscitat speranţe privind progrese rapide în discuţiile referitoare la importul de gaze naturale israeliene, un proiect care s-ar putea ridica la mai multe miliarde dolari, în special în contextul în care relaţiile Turciei cu Rusia s-au înrăutăţit.
Anterior în cursul acestei luni s-a dezvăluit că oficiali de rang înalt s-au întâlnit într-un efort de a remedia neînţelegerile între cei doi foşti aliaţi.
Săptămâna trecută prim-ministrul Ahmet Davutoglu a declarat că discuţiile pentru restabilirea relaţiilor cu Israelul continuă, notează Reuters.