Turcia: Patru lovituri de stat în 56 de ani, ca urmare a conflictului între armata laică şi politicienii religioşi

O dată cu patrularea tancurilor militare pe străzile Turciei şi survolarea avioanelor peste Ankara, se deschide un alt capitol în istoria războiului civil sângeros din acest stat. Naţiunea a suferit patru lovituri de stat în ultimii 56 de ani, cu sute de mii de persoane executate ca urmare a tulburărilor politice, informează Daily Mail, citată de Mediafax
Economica.net - Dum, 17 iul. 2016, 05:21
Turcia: Patru lovituri de stat în 56 de ani, ca urmare a conflictului între armata laică şi politicienii religioşi

O dată cu patrularea tancurilor militare pe străzile Turciei şi survolarea avioanelor peste Ankara, se deschide un alt capitol în istoria războiului civil sângeros din acest stat, notează Daily Mail.

Turcia a suferit patru lovituri de stat în ultimii 56 de ani, cu sute de mii de persoane executate ca urmare a tulburărilor politice. Forţele armate se consideră ca fiind un protector al democraţiei turceşti, o filozofie bazată pe idealuri străvechi fundamentate de Mustafa Kemal Ataturk – fondatorul Republicii Turcia.

Până în acest moment, în Turcia s-au înregistrat patru incidente majore în care şefii armatei au decis să intervină pentru a-şi asigura continuitatea idealurilor lor .

Lovitura de stat din 1960

Prima lovitură de stat a avut loc în 1960, atunci când armata a răsturnat cu succes Guvernul, pe fondul tensiunilor din ţară. În această perioadă, guvernul turc era acuzat că încearcă să islamizeze ţara. Administraţia a început să redeschidă moschei şi noi şcoli religioase, cerând oamenilor să se roage în limba arabă, şi nu în turcă. De asemenea, au fost impuse legi noi privind media şi s-au interzis articolele critice la adresa guvernului.

După o perioadă de nelinişte, premierul Menderes a fost forţat să folosească legea marţială. Guvernul a fost în cele din urmă răsturnat , iar preşedintele, prim – ministrul şi mai mulţi membri ai cabinetului au fost arestaţi. Menderes a fost executat .

Cu toate că nu a fost o lovitură de stat, evenimentele din 1970 au contribuit la intervenţia militară din anii următori. Turcia s-a confruntat cu o recesiune, ceea ce a provocat proteste în stradă cu demonstraţii de multe ori violente şi atacuri din partea organizaţiilor de dreapta .

După intervenţia armetei, premierul Suleyman Demirel a demisionat şi a fost instiituit un guvern de dreapta interimar .

Anii 1970 au reprezentat o perioadă de tulburări politice şi sociale imense în Turcia, cu mii de oameni ucişi şi 11 prim-miniştri schimbaţi.

Lovitura de stat din 1980

O lovitură de stat militară a fost anunţată la televizor, în septembrie 1980, atunci când armata a restabilit legea marţială. Actualul guvern a fost dizolvat şi ofiţerul de marină Bulend Ulusu a devenit prim-ministru pentru trei ani, înainte de a fi urmat de Turgut Ozal.

Deşi a existat o oarecare stabilitate oferită de legile militare, mii de oameni au fost executaţi, torturaţi sau au dispărut în timpul acestei perioade .

Lovitura de stat din 1997

După ce Partidul Islamist al Bunăstării a preluat puterea în anul 1996, forţele armate au impus o serie de politici pe care guvernul a trebuit să le aprobe.

În următorul an au fost puse în aplicare modificări importante în Turcia, precum interzicerea vălului în universităţi şi un program de educaţie de opt ani – cu scopul de a se asigura faptul că tinerii nu se înscriu la scolile religioase. Premierul Necmettin Erbakan a demisionat şi a primit o interdicţie de cinci ani de la politică.

Lovitura de stat din 2016

În 2016, administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a denunţat o tentativă de lovitură de stat militară, promiţând că va opune rezistenţă şi că autorii revoltei vor fi pedepsiţi.

Armata turcă a anunţat vineri seară că a preluat controlul asupra ţării pentru a „reda libertatea şi democraţia”, promiţând că toate acordurile internaţionale vor fi respectate.

La momentul actual, situaţia din Turcia este „sub control în totalitate”, a anunţat sâmbătă după-amiază premierul Benali Yildirim, după confruntările militare soldate cu 265 de morţi, între o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea Administraţiei Recep Erdogan şi alte structuri ale serviciilor de securitate.

Sursa foto: AP

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, pe care îl acuză de sprijin adus unei grupări de infractori......
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...
„Jos mâinile de pe democraţia noastră, domnule Musk!”. Vicecancelarul Robert Habeck îl avertizează pe cel mai bogat om din lume să nu se implice în alegerile din Germania
„Jos mâinile de pe democraţia noastră, domnule Musk!”. Vicecancelarul Robert Habeck îl avertizează pe cel ...
Vicecancelarul german Robert Habeck l-a avertizat vineri pe miliardarul american Elon Musk să nu se amestece în viitoarele ...