Turcia: Reforma sectorului minier provoacă disponibilizări în masă

O lege votată recent în Turcia şi menită să întărească securitatea în sectorul minier din această ţară a dus la disponibilizarea a peste 5.000 de muncitori de la minele de cărbune, au anunţat surse sindicale, citate de AFP.
Economica.net - joi, 18 sept. 2014, 10:12

După intrarea în vigoare, săptămâna trecută, a acestei reforme, ca răspuns la criticile ce denunţau condiţii proaste de muncă pentru minerii turci după ce un grav accident minier a provocat în luna mai moartea a 301 de oameni, cel puţin 37 de exploatări miniere din Turcia au anunţat că şi-au sistat activitatea din cauza constrângerilor financiare care le-au fost impuse, scrie Agerpres.

‘Angajatorul este obligat acum să majoreze primele pentru salariaţi, care pot să se pensioneze deja la 43 de ani’, a explicat Osman Tutkun, un lider al sindicatului minier din provincia Zonguldak (nord), cel mai mare bazin minier din Turcia. ‘În mod evident, acesta este o povară financiară pentru companiile de exploatare’, subliniază Tutkun.

Cerută de mai mult timp de sindicatele în domeniu, noua legislaţie a limitat la 30 de ore timpul de muncă săptămânal al minerilor, comparativ cu 48 de ore cât era înainte, şi a impus o serie de noi măsuri de securitate.

Doar în provincia Zonguldak, 22 de exploatări miniere şi-au sistat activitatea şi au disponibilizat 4.000 de muncitori, potrivit lui Tutkun, care atenţionează asupra unei ‘explozii sociale’ în această regiune, puternic dependentă de exploatarea zăcămintelor sale.

Şi-au încetat activitatea şi alte mine, printre care Kutahya (vest) şi Ermenek (sud), a constatat Ministerul Muncii din Turcia.

‘De multă vreme administratorii minelor sunt obişnuiţi cu profituri extraordinare. Ei nu le mai înregistrează şi în acest caz au decis să disponibilizeze oameni’, şi-a exprimat indignarea Fikret Soyak, veteran al sindicalismului minier şi autor al unei cărţi despre relaţiile dintre angajatori şi salariaţi.

În data de 13 mai, o explozie urmată de surparea unei mine în Soma (vest) a provocat decesul a 301 mineri, în majoritate victime ale intoxicării cu monoxid de azot, aceasta fiind cea mai gravă catastrofă minieră din istoria Turciei.

Ancheta judiciară a scos la iveală o serie de nereguli elementare la capitolul securitate din partea întreprinderii de exploatare minieră Soma Komur, care a declinat orice responsabilitate în acest accident. Opt dintre şefii şi angajaţii săi au fost acuzaţi de omucidere involuntară la sfârşitul lui mai.

Turcia se află pe al treilea loc în lume în ceea ce priveşte mortalitatea la locul de muncă, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...