Turcia reușește din nou să evite includerea sa de către UE pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Uniunea Europeană va acorda Turciei un nou termen pentru respectarea angajamentelor privind evaziunea fiscală, astfel încât să evite înscrierea pe lista neagră a paradisurilor fiscale, au declarat vineri mai multe surse ale AFP, relatează Agerpres.
Economica.net - vin, 12 feb. 2021, 18:01
Turcia reușește din nou să evite includerea sa de către UE pe lista neagră a paradisurilor fiscale

UE actualizează lista de două ori pe an, în februarie şi în octombrie. Următoarea actualizare va fi pe ordinea de zi a unei videoconferinţe a miniştrilor europeni de finanţe (Ecofin).

Turcia este acuzată că nu respectă normele internaţionale de schimb automat de informaţii fiscale.

Mai multe surse susţin însă că cele 27 de state membre ale Uniunii vor accepta o nouă amânare a includerii Turciei pe lista neagră. În urmă cu un an, Ankara a beneficiat de o prelungire a termenului de aliniere la practicile corespunzătoare până la sfârşitul lui 2020.

În cadrul UE se negociază în continuare problema; luni este programată o reuniune a unui grup de lucru, pentru a ajunge la un compromis înaintea Ecofin.

Turcia justifică întârzierea prin verificările necesare pentru stabilirea rezidenţei fiscale a milioane de cetăţeni turci din Uniunea Europeană.

O sursă diplomatică europeană afirmă că Austria, Ciprul, Franţa, Grecia şi Danemarca susţin o linie dură faţă de Turcia şi cer cel puţin stabilirea unor condiţii stricte, cu date exacte, pentru a accepta amânarea. „Este important să fim riguroşi şi să ne asigurăm că ţările unde s-au identificat dificultăţi îşi iau angajamente şi le respectă”, a afirmat sursa AFP.

Un alt grup, condus de Germania, refuză categoric includerea Turciei pe lista neagră şi doreşte „un limbaj mai puţin dur”.

Relaţiile dintre Ankara şi Bruxelles sunt tensionate după explorările maritime turce în estul Mediteranei, privind zăcăminte de gaze naturale revendicate şi de Grecia. După o criză diplomatică, dialogul greco-turc s-a reluat la sfârşitul lui ianuarie. Unele state membre ale Uniunii vor ca decizia privind lista de paradisuri fiscale să ia în considerare interesele europene mai largi, dincolo de problema strict fiscală. Altele, dimpotrivă, se tem ca subiectul să nu se transforme într-o armă politică, deşi ar trebui să fie strict tehnic.

Lista de paradisuri fiscale a fost alcătuită de UE în decembrie 2017, pentru combaterea evaziunii fiscale a companiilor multinaţionale, după mai multe scandaluri, printre care Panama Papers şi LuxLeaks, reaminteşte AFP. Ţările de pe lista neagră pot fi sancţionate inclusiv prin îngheţarea fondurilor din Europa. Pe listă figurează în prezent 12 state şi jurisdicţii: teritoriul britanic Anguilla din Caraibe, Barbados, Fidji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Samoa Americană, Seychelles, Trinidad-Tobago, Insulele Virgine Americane şi Vanuatu.

Te-ar mai putea interesa și
Germania a prezentat o lege care accelerează extinderea proiectelor de energie geotermală
Germania a prezentat o lege care accelerează extinderea proiectelor de energie geotermală
Ministerul Economiei din Germania a prezentat vineri un proiect de lege care ar accelera extinderea proiectelor de energie geotermală, deoarece Berlinul își propune să elimine treptat utilizarea......
România fierbe – Cod roşu în Bucureşti şi în 16 judeţe, Cod portocaliu în peste 20 de judeţe. În Capitală, a fost emis RO-ALERT.
România fierbe – Cod roşu în Bucureşti şi în 16 judeţe, Cod portocaliu în peste 20 de judeţe. În Capitală, ...
Cod roşu emis de autorităţi în Bucureşti şi în alte 16 judeţe. De asemenea, a fost dată avertizare de Cod portocaliu ...
Cât de mult diferă prețurile între țările europene
Cât de mult diferă prețurile între țările europene
Prețurile variază foarte mult în Europa. Există chiar diferențe semnificative între țările vecine, cum ar fi Austria ...
Nissan negociază cu Foxconn permisiunea de a utiliza una dintre fabricile Nissan din Japonia, unde se vor construi mașini electrice
Nissan negociază cu Foxconn permisiunea de a utiliza una dintre fabricile Nissan din Japonia, unde se vor construi mașini ...
Compania japoneză Nissan Motor este în discuții pentru a permite companiei taiwaneze Foxconn să utilizeze una dintre ...