Ministrul turc al telecomunicaţiilor, Lutfi Elvan, a enunţat această idee în timpul unei dezbateri despre mediile sociale, în timpul căreia şi-a manifestat preocuparea faţă de faptul că toate acestea ‘sunt proprietatea unor companii americane’. ‘Trebuie să se stabilească un registru unic de norme internaţionale pentru mediile sociale, după modelul principiilor Naţiunilor Unite’, a sugerat oficialul turc.
‘În caz contrar, pentru mai multă siguranţă, statele ar putea să-şi dezvolte domenii de internet individuale; este ceva ce se discută de mult timp. S-ar putea crea un sistem de genul ‘ttt’ în locul lui ‘www’. Turcia şi alte ţări şi-ar putea crea propriile sisteme’, a atenţionat el. Dar ‘aceste ţări îşi vor separa sistemele de internet unele de celelalte. Conectarea unui sistem cu altul va fi dificilă. Este o problemă care mai trebuie dezbătută’, a mai precizat ministrul.
Autorităţile turce au restricţionat în ultimele luni accesul la reţele precum Twitter sau YouTube, după ce pe acestea au fost prezentate interceptări ale unor conversaţii între înalţi responsabili guvernamentali. Twitter a fost redeschis luna aceasta, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, dar YouTube continuă să fie blocat, deşi un tribunal din Ankara a dispus să se permită accesul şi pe acest site.
Şi premierul Recep Tayyip Erdogan s-a pronunţat frecvent împotriva reţelelor de socializare. Totuşi, el s-a conformat deciziei Curţii Constituţionale cu privire la Twitter, însă a criticat-o sever. ‘Ei apără produsul unei companii americane şi nu ţin cont de valorile naţionale. Vom respecta decizia, dar este vorba numai despre aplicarea unei sentinţe. Drepturile sunt altceva. Nu este o sentinţă conformă cu dreptul’, a spus premierul turc despre hotărârea Curţii.