Turcia transferă o parte din activele statului către noul fond suveran de investiţii
Participaţiile deţinute de Trezoreria turcă la banca TC Ziraat Bankasi AS, producătorul de petrol de gaze TPAO, precum şi un pachet de aproape 7% din acţiunile operatorului de telefonie Turk Telekomunikasyon AS se vor număra printre activele pe care le va deţine fondul suveran, se arată într-un decret guvernamental publicat duminică în Monitorul Oficial.
De asemenea, către noul fond vor fi transferate şi participaţia de 73,6% din acţiunile Borsa Istanbul AS, operatorul singurei burse de valori din Turcia, precum şi pachetele de acţiuni la operatorul de cablu TV şi satelit Turksat, la grupul minier Eti Maden şi producătorul de ceai Cay Isletmeleri, se mai arată în decretul guvernamental. Urmează ca Guvernul de la Ankara să mute şi participaţia sa de 51,1% din acţiunile băncii Turkiye Halk Bankasi AS şi pachetul de 49,1% la compania aeriană Turkish Airlines, scoţându-le de pe lista companiilor incluse în programul de privatizare.
Noul fond suveran de investiţii al Turciei, aprobat de Parlamentul de la Ankara în luna august 2016, va utiliza sumele generate de pe urma vânzării de active pentru a finanţa mari proiecte de infrastructură, precum aeroporturi, porturi, drumuri şi căi ferate, ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, apreciind că mărimea fondului ar putea ajunge şi la 200 de miliarde de dolari.
Din Consiliul de Administraţie al fondului suveran, cunoscut în mod oficial sub denumirea de Turkiye Varlik Fonu Yonetim AS, vor face parte consilierul prezidenţial Yigit Bulut, preşedintele director general al Borsa Istanbul, Himmet Karadag, şi academicienii Kerem Altin şi Oral Erdogan.
În România, un grup de lucru analizează mai multe opţiuni şi mai multe structuri de realizare a fondului suveran de investiţii, a declarat la începutul acestei luni Ştefan Nanu, director al Trezoreriei în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).