Turcia trimite o nouă navă de foraj în Marea Neagră

Economica.net
14 09. 2020
nava_turcia_gaze_petrol_fatih_48827200

„Nava noastră de foraj Kanuni va începe să foreze în Marea Neagră”, a informat Fatih Donmez, într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

Oficialul turc a adăugat că nava Kanuni va sprijini nava de foraj Fatih, care în urmă cu câteva săptămâni a descoperit un câmp în Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

Reuters precizează că, deocamdată, nu este clar dacă nava Kanuni va efectua foraje în aceeaşi zonă cu nava Fatih. Datele furnizate de aplicaţia de localizare a navelor Refinitiv arată că, în prezent, vasul Kanuni se află în apropierea de coasta provinciei Antalya, sudul Turciei.

În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei. Turcia importă în prezent aproape toată energia de care are nevoie şi orice descoperire de gaze naturale ar ajuta şi la reducerea unui deficit de cont curent cronic care pune presiune asupra lirei turceşti.

Luna trecută, Fatih Donmez spunea că datele seismice sugerează că există o posibilitate ridicată să fie descoperite şi alte resurse în Marea Neagră, iar recent un oficial din Ministerul Energiei a spus că Turcia speră să anunţe o nouă descoperire în luna octombrie.

În apele teritoriale ale României, în urmă cu opt ani, Petrom şi Exxon au anunţat că au descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României, iar, dacă vor fi exportate, ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze