Construirea acestei moschei s-a aflat pe agenda preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care a efectuat o vizită la Bucureşti în luna aprilie. Cele două ţări ar fi ajuns la un acord pentru a grăbi planurile de ridicare a moscheii, potrivit sursei citate de Agerpres.
Moscheea, care va fi construită pe o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi, va avea o capacitate de 2.000 de persoane. Potrivit Daily Sabah, guvernul român a aprobat concesionarea suprafeţei necesare pentru ridicarea moscheii într-unul dintre cartierele centrale ale Bucureştiului, pe o perioadă de 49 de ani.
Construcţia ar urma să includă şi un complex cu o librărie, o şcoală de studiu al Coranului şi spaţii de recreere şi va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană.
În Bucureşti se află deja zece clădiri folosite ca moschei, dar noua construcţie va fi o moschee veritabilă, nu o clădire convertită pentru o utilizare în acest scop.
Preşedinţia turcă a afacerilor religioase (DIB), care supervizează moscheile din Turcia, are în vedere construcţia a peste 100 de moschei în întreaga lume, în 38 de locuri lucrările fiind deja în curs.
Moscheea de la Bucureşti nu va fi singura construită de Turcia în Balcani, notează Daily Sabah. În mai, preşedintele Erdogan a pus piatra de temelie pentru ceea ce este considerată drept cea mai mare moschee din Balcani, la Tirana, lăcaş de cult cu o capacitate de 4.500 de persoane.