Turcia vrea un centru financiar de tipul Wall Street la Istanbul

Turcia vrea să construiască la Istanbul un centru financiar internaţional de tipul Wall Street, pe malul Mării Marmara, într-o investiţie de 2,6 miliarde de dolari, astfel încât oraşul să îşi asume rolul istoric de centrul comercial global, relatează Bloomberg.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 16:23
Turcia vrea un centru financiar de tipul Wall Street la Istanbul

Proiectul este îndrăzneţ, ca multe dintre ideile premierului Recep Tayyip Erdogan, precum cel de a începe negocierile oficiale pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Erdogan vede Turcia ca o putere economică şi politică în Orientul Mijlociu şi sud-estul Europei.

IFC-Istanbul, cum este cunoscut proiectul centrului financiar, va fi concretizarea din oţel, sticlă şi beton a viziunii lui Erdogan, a declarat Kubilay Cinemre, care a demisionat în 2010 din funcţia de director general al biroului din Istanbul al Merrill Lynch, pentru a înfiinţa propria companie de management de fonduri, Fokus Yatirim Holding.

Odată ce IFC va deveni operaţional, „Istanbulul îşi va asuma rolul istoric de cnetru comercial mondial”, a declarat recent ministrul Mediului şi Urbanizării, Erdogan Bayraktar.

Într-o anumită măsură, Istanbulul, situat în Asia şi Europa, cu 13 milioane de locuitori, este deja un astfel de centru, având în vedere că industria financiară s-a dezvoltat odată cu economia, a 16-a ca mărime în lume.

În acest an au deschis birouri sau au cumpărat firme turceşti în Istanbul Mizuho Financial Group şi Mitsubishi din Japonia, Sberbank din Rusia şi Burgan Bank din Kuwait, alăturându-se unor superputeri financiare precum Citigroup şi HSBC.

Cu un Produs Intern Brut de 770 miliarde de dolari, economia turcă a avansat cu 8,5% anul trecut, al treilea ritm din G20, după China şi Argentina.

În primul trimestru, creştere economiei Turciei a fost de 3,2%.

În prezent, centrul industriei financiare a Turciei se află în cartierele Levent şi Maslak, care domină malul european al strâmtorii Bosfor.

Activele băncilor înregistrate în Turcia au crescut de şase ori în perioada 2002-2012, la 1.270 miliarde de lire (710 miliarde dolari).

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...