Turcii de la Durmazlar ar putea deschide o fabrică de tramvaie în România, în funcţie de ce licitaţii vor câştiga aici FOTO VIDEO
Grupul Durmazlar investeşte 50 de milioane de dolari în dublarea capacităţii de producţie tramvaie, de la 8 la 16 bucăţi pe lună, în oraşul industrial Bursa, al patrulea ca mărime din Turcia. Investiţia, care provine din fonduri proprii şi nu din împrumuturi, are loc în contextul în care divizia de tramvaie a câştigat contracte în mai multe oraşe din Turcia, dar şi din afara ţării de origine.
Mai mult, Durmazlar ia în calcul posibilitatea extinderii producţiei şi în România, potrivit lui Abdullah Bocan, general manager la Durmazlar Railway Systems.
Decizia va fi luată însă în funcţie de ce licitaţii va câştiga compania în România. Producătorul turc a depus ofertă la licitaţia Primăriei Bucureşti pentru achiziţia a 100 de tramvaie. Pentru acest contract, estimat la 846 milioane de lei (180 de milioane de euro), Durmazlar concurează cu asocierea româno – chineză Astra Vagoane Călători – CRRC.
În prezent, licitaţia Primăriei Bucureşti se află în etapa de evaluare tehnică a ofertelor, urmând ca apoi să intre în etapa financiară. Astfel, câştigătorul celui mai mare contract pentru tramvaie din România ar putea fi stabilit până pe 15 august, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.
De asemenea, producătorul turc intenţionează să participe şi la licitaţiile pentru tramvaie în oraşe precum Timişoara, Brăila, Craiova şi Iaşi, potrivit lui Abdullah Bocan.
Cele mai multe dintre aceste licitaţii sunt organizate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi sunt finanţate din fonduri europene.
Potrivit datelor din SICAP, termenele – limită pentru depunerea ofertelor la aceste licitaţii sunt:
– 24 aprilie (Timişoara – 40 de tramvaie cu autonomie – 462 milioane de lei)
– 8 mai (Craiova – 17 tramvaie de 25 m – 170 milioane de lei)
– 15 mai (Brăila – 10 tramvaie 18 m – 80 milioane de lei)
– 22 mai (Iaşi – 16 tramvaie 30 m – 184 milioane de lei)
La întâlnirea cu o delegaţie de jurnalişti din România, Abdullah Bocan a prezentat modelul Panorama, compus din patru module, cinci uşi duble şi o capacitate de 346 pasageri, care ar putea să ruleze şi în Bucureşti.
Reprezentantul Durmazlar a menţionat că tramvaiul produs în Turcia respectă toate cerinţele licitaţiei de la Bucureşti.
Bocan a mai spus că Durmazlar lucrează la tehnologia pentru tramvaie autonome. Reprezentanţii companiei au prezentat cum unele operaţiuni pe noul tramvai pot fi efectuate de la distanţă, prin telecomandă (video jos).
Înfiinţat în anul 1956, Durmazlar Holding este un producător de utilaje industriale, cu exporturi în 120 de ţări. În prezent, grupul are două facilităţi de producţie şi aproximativ 900 de angajaţi, dintre care 120 de ingineri se ocupă numai de cercetare-dezvoltare, realizând o cifră de afaceri anuală de 150 milioane euro, din care 70 milioane euro este cifra de afaceri a diviziei de sisteme feroviare. Durmazlar produce boghiuri şi alte componente importante pentru vehiculele feroviare pentru companii cunoscute precum Alstom, Siemens şi Bombardier.