Turcii de la Sabanci, care vor să intre în România, interesaţi de fabricile LafargeHolcim

Economica.net
23 09. 2014
guler_sabanci_72671600

De la anunţul fuziunii dintre Lafarge şi Holcim, mai multe fonduri de investiţii, dar şi producători internaţionali, şi-au arătat interesul pentru achiziţia activelor scoase la vânzare. Lafarge şi Holcim trebuie să vândă operaţiuni în valoare de cinci miliarde de euro pentru ca finalizarea fuziunii să aibă loc conform planului, în 2015.

„Conglomeratul Sabanci Holding, din Turcia, intenţionează să liciteze pentru o parte din activele pe care trebuie să le vândă pentru a fuziona. Sabanci Ciment Group este interesat de aceste vânzări. Se fac pregătiri pentru o ofertă în luna decembrie. Înainte de ofertă, au fost obţinute informaţii preliminare despre active au fost obţinute, pentru a fi evaluate”, scrie Reuters

Din România vor fi vândute fabricile grupului Lafarge. Primele discuţii referitoare la intrarea Sabanci în România au avut loc în 2005, atunci când oficiali ai grupului au solicitat ministrului Economiei şi Comerţului de la aceea vreme, Codruţ Şereş, sprijinul pentru i investiţie greenfield. În 2007, Sabanci anunţa planuri de construcţie a unei fabrici la Constanţa, unde să fie relocate activităţi de pe piaţa din Turcia. 

CITEŞTE ŞI Cine ar putea cumpăra fabricile de ciment deţinute de Lafarge în România

„Turcii de la Sabanci vor să-şi facă fabrică de foarte mult timp în Romania, iar cea de la Medgidia li s-ar potrivi ca o manuşă. De aici ar putea deservi Turcia în momentul unei solicitări mari. E posibil să vedem o intrare a turcilor. Dar şi a capitalului rusesc. Ne putem aştepta la orice”, a declarat atunci pentru ECONOMICA.NET Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR).

Producătorii din Turcia sunt direct interesaţi de oportunităţi de creştere pe alte pieţe pentru că legile concurenţei din ţara de origine nu le permit să depăşească o cotă de piaţă de 25%. Grupul turc Sabanci este cu un ochi pe activele scoase la vânzare şi dispune de un buget de achiziţii de 470-700 milioane dolari, scria Reuters în luna aprilie a acestui an. Alţi producători care şi-au arătat interesul pentru active sunt Oyak Group şi Limak Holding.

CITEŞTE ŞI Cimentiştii din Turcia, interesaţi de achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim, de vânzare şi în România

În plus, şi irlandezii de la CRH, prezenţi pe piaţa din România, analizează posibiliatatea achiziţiei fabricilor scoase la vânzare de cei doi producători. Iar lista este completată şi de fonduri de investiţii. 

CITEŞTE ŞI Irlandezii de la CRH analizează achiziţia fabricilor LafargeHolcim, inclusiv cele din România