Turcii fac legea în comerţul românesc. Topul străinilor veniţi să muncească în România
În timp ce românii pleacă să muncească în străinătate şi uneori sunt angajaţi pe cele mai proaste locuri de muncă, refuzate de locuitorii ţării respective, cei mai mulţi străini care vin în ţara noastră să scoată un ban activează preponderent în comerţ, foarte mulţi având propriile afaceri.
Potrivit unui document al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MFPS), furnizat RTV.NET, în prezent în România îşi desfăşoară activitatea 13.329 de străini.
Cei mai mulţi străini care muncesc în România, nu sunt chinezii, cum ar crede mulţi, ci turcii, respectiv 2.505 persoane. Pe locul doi sunt cetăţenii chinezi, 1.660 fiind înregistraţi în România.
Pe locul trei ca număr de cetăţeni străini care muncesc în ţara noastră se regăsesc italienii. Potrivit MMFPS, numărul italienilor care au o ocupaţie în România se ridică la 884 de persoane.
Moldovenii care muncesc în România sunt în număr de 854, ungurii 761, după care urmează Germania, cu 512 persoane, şi Franţa, cu 456 de angajaţi în România.
Salariaţii greci mai figurează pe listele Ministerului Muncii, cu 382 de persoane. Şi vecinii bulgari au 349 de salariaţi care muncesc pe teritoriul ţării noastre.
Străinii încasează banii românilor
„Domeniul cu cei mai mulţi salariaţi, potrivit Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor, este comerţul, cu 3.901 de salariaţi”, informează Ministerul Muncii.
Un alt domeniu unde muncesc mulţi străini este domeniul restaurantelor şi alte activităţi de servicii de alimentaţie. Aici muncesc 621 de salariaţi străini. De asemenea, în industria alimentară se mai găsesc 517 salariaţi din ţările mai sus menţionate.
Străinii ocupă funcţia de director general
Cei mai mulţi străini care muncesc la noi în ţară au specificat în contractul de muncă funcţia de director. Astfel, în băncile din România muncesc 387 de directori generali de societăţi comerciale, precum şi 365 de directori de societăţi comerciale străini.
Ca şi comisioneri, mai lucrează în România 217 de cetăţeni străini şi 190 de şoferi de camioane de tonaj mare care nu au cetăţenie română.
Un domeniu foarte bine plătit unde lucrează mulţi străini este cel al alimentaţiei publice. În marile restaurante româneşti sunt prezenţi 176 de bucătari străini.
Bonele filipineze sunt la mare căutare în România
De câţiva ani, de când cu moda bonelor filipineze, numărul celor care vin din această ţară să muncească în România este în creştere. Potrivit MMFPS, în prezent în casele româneşti, şi nu numai, îşi desfăşoară activitatea 385 de persoane.