‘E acelaşi câştigător ca la licitaţia de anul trecut. Sper ca după ce rezultatul va fi transmis tuturor firmelor participante la licitaţie să nu mai avem contestaţii, iar lucrările să debuteze cât mai curând’, a declarat, sâmbătă, Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.
Iniţial, în aprilie 2013 se înscriseseră zece firme, firma din Turcia având cea mai bună ofertă, de 393,8 milioane de lei, urmată de Max Boegl România SRL, cu 488,4 milioane de lei.
Cum mai multe firme au dezavuat rezultatul, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dispus anularea raportului procedurii de atribuire şi reevaluarea ofertelor, ceea ce a nemulţumit Eko Insaat Ve Tic AS.
Conflictul a ajuns în instanţă, care a admis în parte plângerile rivalilor economici ai firmei turceşti şi a decis ca toate ofertele să fie reanalizate.
CNSC a decis, în finalul acestei săptămâni , ca tot compania Eko Insaat Ve Tic AS din Turcia să fie declarată câştigătoarea licitaţiei, iar Ministerul Finanţelor a aprobat raportul de atribuire.
În luna august fusese semnat şi contractul de consultanţă, în valoare de 400.000 de euro pentru monitorizarea investiţiei de la organizarea de şantier, derularea fazelor de execuţie, facturarea şi decontarea sumelor cheltuite până la recepţionarea lucrărilor.
Varianta rutieră ocolitoare a municipiului Bacău, investiţie al cărui prim proiect fusese elaborat încă în urmă cu 13 ani, dar care s-a blocat în birocraţie şi interese politice, va avea în noua formulă o lungime de 30,7 km, urmând a fi finalizată în 24 de luni de la data semnării contractului, fapt care se estimează, de către conducerea Consiliului Judeţean Bacău, că se va desfăşura până la sfârşitul lunii septembrie. Ca urmare, Bacău va avea şosea de centura în octombrie 2016.