Turcu, CONPIROM: O decizie privind amânarea scumpirii gazelor pentru industrie ar putea fi luată până vineri

Solicitarea Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM) referitoare la amânarea scumpirii cu 24% a gazelor pentru industrie, prevăzută pentru 1 aprilie, ar putea fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri, o decizie urmând să fie luată până vineri, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Vasile Turcu, preşedintele CONPIROM.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 16:19
Turcu, CONPIROM: O decizie privind amânarea scumpirii gazelor pentru industrie ar putea fi luată până vineri

‘O delegaţie a patronatului nostru din domeniul industriei s-a întâlnit astăzi (marţi – n.r.) cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea. Am solicitat amânarea scumpirii gazelor de la 1 aprilie şi rediscutarea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor. Doamna ministru ne-a precizat că va ridica problema în şedinţa de Guvern de mâine (miercuri – n.r.) urmând ca o decizie să fie luată până vineri’, a spus Vasile Turcu.

La rândul său, secretarul general al Confederaţiei Naţionale Sindicale ‘Cartel Alfa’, Ion Homoş, a afirmat, după întâlnirea de la Guvern cu ministrul delegat pentru Dialog Social, că autorităţile vor încerca să găsească, până vineri, 21 martie, o soluţie în ceea ce priveşte eliminarea eliminarea taxelor pentru energie regenerabilă şi eşalonarea majorării preţului la gaze naturale până în anul 2018.

‘În urma întâlnirii pe care am avut-o cu doamna ministru pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, ni s-a comunicat faptul că autorităţile vor încerca să găsească, până vineri, 21 martie, o soluţie în ceea ce priveşte eliminarea eliminarea taxelor pentru energie regenerabilă şi eşalonarea majorării preţului la gaze naturale până în anul 2018. În cazul în care până vineri nu se va identifica o cale de rezolvare a problemelor menţionate, este posibil să se organizeze o nouă întâlnire’, a spus Ion Homoş.

Acesta a precizat, totodată, că reprezentanţii sindicatelor se aşteptau ca la întâlnirea de la sediul Guvernului să participe factori cu putere de decizie în problemele cu care se confruntă sectorul metalurgic.

‘Ne aşteptam ca la întâlnire să participe şi miniştri plini, care să aibă putere de decizie. Doamna ministru Aurelia Cristea, un consilier al prim-ministrului şi doi secretari de stat din ministerele Energiei şi Finanţelor nu puteau decide nimic, pentru că nu aveau competenţa să facă acest lucru, şi nici nu erau delegaţi să ia vreo măsură’, a mai spus secretarul general al CNS ‘Cartel Alfa’.

Preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali va creşte cu 24% de la 1 aprilie 2014, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, a declarat, marţi, Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanţă Deloitte, într-o conferinţă de presă.

Preţul gazelor de producţie internă va creşte cu 143% în următorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, ceea ce înseamnă că, pentru consumatorii industriali, preţurile finale vor fi majorate cu 72%, a susţinut Binig.

Estimările sunt cuprinse în studiul ‘Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieţei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din România’, realizat de compania de consultanţă Deloitte, la cererea CONPIROM, şi prezentat marţi într-o conferinţă de presă.

‘Calendarul de liberalizare asumat de autorităţile române este unul agresiv, ce prevede o creştere de 143% a preţului gazelor indigene în următorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce generează presiuni şi riscuri pentru orice industrie implicată. Considerând că preţul de import şi ponderea importurilor rămân aceleaşi, creşterea preţului final va fi de 72% în următorii doi ani’, a precizat Binig.

Potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie pentru luna martie, consumatorii industriali vor utiliza 28% gaze de import, restul fiind de producţie internă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...