Turism: Creştere a sosirilor şi înnoptărilor în luna martie şi pe primul trimestru

Sosirile şi înnoptările turiştilor au crescut în primul trimestru din acest an, deşi înnoptările au avut un regres în martie, evoluţia trimestrială fiind susţinută şi de un aflux mai mare de turişti străini în cele două perioade de analiză, potrivit datelor publicate de INS.
Economica.net - mar, 30 apr. 2013, 07:41
Turism: Creştere a sosirilor şi înnoptărilor în luna martie şi pe primul trimestru

În luna martie 2013, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat o creştere cu 0,1% şi înnoptările o scădere cu 5,3%.

Comparativ cu luna martie 2012, în luna martie 2013 la punctele de frontieră s-a înregistrat o creştere la sosirile vizitatorilor străini, (+0,6%) şi o scădere la plecările în străinătate ale vizitatorilor români (-1,5%).

În trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul I 2012, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat o creştere cu 8,2% şi înnoptările o creştere cu 6,3%.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna martie 2013 au însumat 480.200, în creştere cu 0,1% faţă de cele din luna martie 2012.

Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în martie 77,6% din numărul total de sosiri, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,4% din numărul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna martie 2012.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (80,9% din total turişti străini), iar din aceştia 85,5% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri deţin în luna martie 2013 o pondere de 75,5% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de luna martie 2012, sosirile în hoteluri în luna martie 2013 sunt în scădere cu 3,9%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna martie 2013 au însumat 882.100, în scădere cu 5,3% faţă de cele din luna martie 2012.

Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în martie 76,1% din numărul total de înnoptări, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 23,9%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (80,9% din total turişti străini), iar din aceştia 85,6% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în luna martie 2013 a fost de 1,8 zile la turiştii români, in timp ce la turiştii străini a fost de 2,0 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna martie 2013 a fost de 16,2% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 2,7 puncte procentuale faţă de luna martie 2012.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna martie 2013 s-au înregistrat la hoteluri (20,0%) şi la hosteluri (13,8%) .

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna martie 2013 de 533.300, în creştere cu 0,6 % faţă de luna martie 2012. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,7%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 66,3% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (33,3%), Bulgaria (25,1%), Germania (9,2%), Italia (7,2%), Austria (4,6%) şi Polonia (4,2%) .

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna martie 2013 de 833.300, în scădere cu 1,5%, comparativ cu luna martie 2012. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,4% din numărul total de plecări.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primul trimestru au însumat 1,35 milioane, în creştere cu 8,2% faţă de cele din trimestrul I 2012.

Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în primul trimestru 79,2% din numărul total de sosiri, în timp ce turiştii străini au reprezentat 20,8% din numărul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din perioada de referinţă de anul trecut.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (82,8% din total turişti străini), iar din aceştia 82,5% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri deţin în trimestrul I 2013 o pondere de 74,4% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de trimestrul I 2012, sosirile în hoteluri în trimestrul I 2013 sunt în creştere cu 4,1%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele trei luni au însumat 2,59 milioane, în creştere cu 6,3% faţă de cele din trimestrul I 2012.

Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 78,1% din numărul total de înnoptări, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 21,9%.

În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (83,2% din total turişti străini), iar din aceştia 80,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în trimestrul I a fost de 1,9 zile la turiştii români, in timp ce la turiştii străini a fost de 2,0 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în trimestrul I 2013 a fost de 16,7% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de trimestrul I 2012. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în trimestrul I 2013 s-au înregistrat la hoteluri (20,2%) şi la vile turistice (13,3%) .

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele trei luni de 1,42 milioane, în creştere cu 2,4 % faţă de trimestrul I 2012. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (95,1%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 64,1% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (33,7%), Bulgaria (24,2%), Germania (8,6%), Italia (7,4%), Polonia (4,7%) şi Austria (4,5%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în trimestrul I de 2,43 milioane, în creştere cu 5,4 % comparativ cu primele trei luni de anul trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,4% din numărul total de plecări.

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi publicaţia Handelsblatt, citând un purtător de cuvânt al producătorului......
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...