„De ceva timp asistăm la o schimbare de optică din partea turiştilor români care aleg Maramureşul ca destinaţie de vacanţă pe durata verii. Turiştii preferă cursurile de apă pentru rafting, îndeosebi râul Lăpuş, defileul Lăpuşului fiind renumit pentru cunoscătorii în privinţa dificultăţii şi a condiţiilor. Apoi, cicloturismul practicat în mai multe sate din vecinătatea oraşului Târgu Lăpuş, cât şi excursiile în zona transfrontalieră pentru a vedea fostele borne de frontieră a României din anii ’40. Noutatea acestui sezon o reprezintă interesul crescut al turiştilor pentru Cascada Cailor (100 de metri înălţime) din Munţii Rodnei şi Lacul Iezer din acelaşi masiv muntos, lac glaciar care privit de la o anumită înălţime de pe creastă are conturul României. Aici e de remarcat şi implicarea primăriei oraşului Borşa, a centrului local de turism în a promova zona într-un ritm susţinut”, a spus Livia Sima.
Pe durata verii, traseul montan spre Cascada Cailor şi Lacul Iezer este străbătut îndeosebi de turiştii pasionaţi de aventură, a spus şeful Serviciului Salvamont Borşa, Ion Timiş.
„Uimitor, avem foarte multă lume, mulţi turişti, atât români, dar şi străini care în luna august încearcă să ajungă la Cascada Cailor şi Lacul Iezer. Glumind, spunem între noi că avem zile în care sunt mai mulţi turişti pe cele două trasee montane decât pe străzile oraşului Borşa. Potecile spre cascadă sunt marcate, dar şi cele spre lac. Avem turişti care ştiu să folosească harta iar parcurgerea traseului nu e chiar o problemă decât de rezistenţă fizică dacă, fireşte sunt pregătiţi”, a afirmat Ion Timiş.
Potrivit acestuia, creşterea numărului de turişti în sezonul de vară a fost determinată şi de investiţiile în infrastructura rutieră locală (DN 18), marcaje turistice şi deschiderea de noi spaţii de cazare turistică.
În lunile iunie, iulie şi august, mii de turişti români şi străini aleg Maramureşul ca destinaţie de vacanţă, susţin reprezentanţi locali ai ANTREC.