“Turismul de benzinărie” ia amploare în Europa Centrală, din cauza diferențelor de preț între țări

Dacă până acum mergeau în Ungaria, slovacii se îndreaptă mai nou spre benzinăriile poloneze, începând cu luna februarie, din cauza prețurilor mai mici. Ei au venit acasă cu câteva sute de mii de litri de carburant adus în canistre, potrivit Euractiv. Ca răspuns, Polonia a decis să instituie controale la frontiere.
Mihai Nicuţ - mie, 09 feb. 2022, 12:36
“Turismul de benzinărie” ia amploare în Europa Centrală, din cauza diferențelor de preț între țări

Benzina și motorina  au ajuns să fie cu aproximativ 25 până la 35 de eurocenți pe litru mai ieftine în Polonia, deoarece Varșovia a decis să reducă TVA-ul pentru aceste produse energetice ca răspuns la creșterea inflației. Astfel, cu un rezervor de combustibil de 50 de litri, slovacii pot economisi între 10 și 18 euro dacă trec granița până la următoarea stație pentru a cumpăra benzină. Euractiv aminteste și că Varșovia a decis, de asemenea, să elimine TVA-ul pentru alimente,  în același pachet de măsuri care vizează combaterea inflației ridicate.

Aceasta înseamnă că o călătorie în Polonia la cumpărături de carburanți și alimente e rentabilă și pentru slovacii care locuiesc mai departe de graniță. Destinațiile tipice pentru slovaci includ orașele Zakopane, Nowy Targ, Czarny Dunajec sau Jabłonka.

Mai multe benzinării poloneze din zonă au raportat că au rămas deja fără combustibil și au fost nevoite să închidă pentru câteva ore.

„Știm despre această practică și vom efectua inspecții”, a anunțat inspecția poloneză a transporturilor rutiere, citată de serviciul de știri Onet.

„Patrulele noastre vor verifica în ce măsură cantități mari de combustibil sunt transportate în mașini, în afară de rezervoarele de combustibil, la granița cu Slovacia”, a adăugat agenția într-un comunicat.

Conform legislației citate de Euractiv, o mașină care trece granița nu poate transporta mai mult de patru canistre de 60 de litri de combustibil, pe lângă ce are în rezervor, cu condiția ca respectivele canistrele să îndeplinească standardele UE.

Înainte, începuse să se dezvolte turismul de benzinărie din Slovacia în Ungaria. Asta după ce guvernul condus de premierului Viktor Orbán a fixat prețul benzinei cu cifră octanică 95 la 480 HUF (1,34 euro) pe litru la mijlocul lunii noiembrie.

Cu toate acestea, stațiile de benzină mai mici ar putea duce acum greul consecințelor înghețarii prețurilor, decisă din Budapesta, mai arată Euractiv.

Potrivit lui Ottó Grád, secretarul general al Asociației Petrolului din Ungaria, prelungirea înghețării prețului benzinei după data 15 februarie, când Executivul urmează să revizuiască politica, ar putea ruina comercianții mai mici de combustibil.

Mai la vest, un număr tot mai mare de cehi și germani alimentează și în țările vecine.

După cum a relatat publicația Die Welt, asociația germană a benzinăriilor (Verband des Garagen- und Tankstellengewerbes Nord-Ost) a avertizat că stațiile germane de lângă graniță ar putea da faliment din cauza valului de „turism al combustibilului” în Polonia. „Acele stații au probleme reale”, a subliniat asociația.

Care sunt diferențele de preț

Ne-am uitat pe ultimele statistici cu prețurile medii la carburanți ale Comisiei Europene (Oil Bulletin), și iată care sunt ultimele prețuri din zonă, valabile pentru data de 31 ianuarie:

Polonia: 1,28 euro benzina, 1,29 euro motorina

Ungaria: 1,34 euro benzina, 1,34 euro motorina

Slovacia: 1,52 euro benzina, 1,42 euro motorina

Germania: 1,77 euro benzina, 1,64 euro motorina

În România prețurile medii ale carburanților erau, la acea dată, de 1,32 euro litrul de benzină și 1,31 euro litrul de motorină.

Citește și: 

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: În aceste zile toate ministerele au ca sarcină să verifice situaţia tuturor companiilor din coordonare și peste tot unde vom constata lucruri care ies în decor le vom corecta
Bolojan: În aceste zile toate ministerele au ca sarcină să verifice situaţia tuturor companiilor din coordonare și peste ...
Premierul Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că în următoarele zile toate ministerele au ca sarcină să verifice situaţia companiilor din coordonare la care statul este acţionar majoritar, iar......
Adrian Nicuşor Nica este noul președinte al ANAF. Decizia de numire a fost publicată în Monitorul Oficial
Adrian Nicuşor Nica este noul președinte al ANAF. Decizia de numire a fost publicată în Monitorul Oficial
Adrian Nicuşor Nica este noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, decizia de numire, semnată ...
Suntem în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, nu mai e timp să tăiem cu bisturiul – consultantul economic Adrian Negrescu
Suntem în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, nu mai e timp să tăiem cu bisturiul – consultantul ...
România se confruntă cu cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, iar pentru a evita dezastrul, Guvernul Bolojan ...
Teren de 10 hectare din București, scos din nou la vânzare. O companie din Israel avea în plan acum 20 de ani să facă cel mai mare cartier de locuințe
Teren de 10 hectare din București, scos din nou la vânzare. O companie din Israel avea în plan acum 20 de ani să facă ...
Dezvoltatorul israelian Ram Global anunța înainte de criză planuri de sute de locuințe la București, iar pentru terenurile ...