Turismul din Maramureş a scăzut cu 30% în această vară faţă de anul trecut
‘Surprinzător în această vară, după mulţi ani, gradul de ocupare a pensiunilor abia atinge 70%, când pe acelaşi interval de timp – iulie, august – al anului trecut, gardul de ocupare era de 100%. E un prim recul care arată că turiştii sau îndreptat spre alte destinaţii de vacanţă din ţară’, a declarat luni pentru AGERPRES preşedintele ANTREC Maramureş, Victoria Berbecaru.
Deşi pensiunile rurale oferă pachete atractive pe toată durata verii şi locuri inedite de relaxare pe munte, pe marginea cursurilor de apă, minispectacole folclorice, turiştii români şi străini sunt tentaţi să exploreze zone mai puţin cunoscute din judeţ.
‘Fiecare familie oferă celor care aleg să-i treacă pragul pachete de vacanţă care combină vizitarea unor obiective istorice, religioase, culturale până la mici excursii pe munte, plimbare cu calul şi trenul Mocăniţa la mici spectacole de muzică populară autentică, îndeosebi la cină. Probabil, turiştii doresc să vadă şi alte locuri decât cele cunoscute mai ales că în ultimii ani au luat fiinţă pensiuni cu dotări deosebite şi-n apropierea oraşelor. Există turişti care preferă o scurtă vacanţă la sat numai pentru relaxare, dar şi turişti activi, dornici să cunoască locuri mai puţin ştiute, incitante şi atrăgătoare prin natura peisajului şi distracţie. Maramureşul are numeroase asemenea posibilităţi’, a spus Victoria Berbecaru.
Pensiunile rurale din judeţul Maramureş sunt căutate de turiştii români şi cei străini pentru bucătăria tradiţională, aşezarea geografică, diferite modalităţi de vacanţă ce îmbină relaxarea cu petrecerea în aer liber sau o escapadă cu trenul Mocăniţa pe Valea Vaserului.
Preţul unei zile de cazare oscilează între 60 şi 120 de lei, în funcţie de pachetul ales de client. Majoritatea turiştilor preferă să îşi rezerve un loc de vacanţă într-o pensiune sătească, folosind internetul sau telefonul mobil.