Turismul din Paris a pierdut 750 milioane de euro după atentatele teroriste
‘A venit timpul să conştientizăm că sectorul turistic traversează o perioadă de dezastru. Nu mai este timp pentru campanii de comunicare ci pentru un plan de salvare’, a declarat Frederic Valletoux, preşedintele autorităţii turistice regionale din Paris. Valletoux a apreciat că este nevoie de investiţii semnificative pentru a proteja locurile de muncă din sectorul turistic şi a cerut ministrului francez de Extern, Jean-Marc Ayrault să se întâlnească rapid cu oficialii din turism.
Aproximativ 500.000 de oameni din regiunea Ile-de-France au locuri de muncă care au legătură cu turismul, care este cea mai mare industrie din regiunea din jurul Parisului. Franţa depinde de turism care generează aproximativ 7% din Produsul Intern Brut al ţării şi peste 13% în cazul regiunii Ile-de-France, care include Parisul, cel mai vizitat oraş al lumii.
Industria turistică franceză a avut de suferit după ce anul trecut o serie de atentatori au ucis 130 de persoane într-un atac pe străzile Parisului. O nouă lovitură a venit în data de 14 iulie a acestui an la Nisa, iar două săptămâni mai târziu doi oameni au ucis în preot într-un mic oraş din Normandia. La toate aceste atentate s-au adăugat o serie de greve faţă de un proiect de reformă a legii muncii precum şi inundaţiile din luna iulie.
Potrivit datelor oficiale, numărul înnoptărilor la hotelurile din regiunea Ile-de-France au scăzut cu 8,5% în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce numărul turiştilor străini a scăzut cu 11,5%, iar al turiştilor francezi a scăzut cu 4,8%.
Franţa este cea mai vizitată ţară din lume cu aproape 85 de milioane de turişti străini în 2015, dintre care 16 milioane numai în Paris. Activitatea slabă din acest an a afectat deja profitul semestrial al grupului hotelier AccorHotels în timp ce Air France-KLM se aşteaptă la scăderea veniturilor în lunile iulie-august din cauza situaţiei din Franţa