„Căutările de vacanţe şi rezervările vor fi la fel de uşoare ca şi cum ai cumpăra o carte de pe Amazon”, spune Gareth Williams, CEO şi co-fondator al Skyscanner.
Skyscanner a realizat un studiu referitor la avantajele tehnologiei inteligente, a realităţii virtuale şi a website-urilor haptice, care profită de atingerea utilizatorului pentru a oferi un feedback tactil, dar şi a motoarelor de căutare semantice. Iată care sunt previziunile experţilor şi cercetătorilor despre cum va arăta această industrie în 2024.
Prietenul de călătorie digital
Uitate sunt zilele în care Tom (nr. -personajul central al studiului cu ajutorul căruia sunt prezentate previziunile) petrecea ore în şir pe internet, tastând de zor pentru a compara preţurile la biletele de avion, la hoteluri sau la închiriat maşini şi alte zeci de căutări pe alte website-uri?
În anii 2000 au apărut mai multe site-uri unde un utilizator putea compara preţurile, uşurând astfel munca de planificare şi rezervare. În 2024 însă, călătorul nostru va avea un nou prieten care se va ocupa de toate acestea: prietenul digital de călătorie.
„În anii 2020, fiecare dintre noi va avea un e-agent care va merge peste tot cu noi, înăuntrul unui ceas sau a unei bijuterii mici”, spune Daniel Burrus, futurist american.
Acesta va fi un dispozitiv de inteligenţă artificială, conectat permanent la internet, care a învăţat să înteleagă imediat preferinţele individului. Ar putea avea faţa, vocea şi personalitatea actorului sau actriţei preferate şi va apărea ca o hologramă 3D sau într-un mediu virtual, la comanda noastră verbală. Acest prieten ne va personaliza toate experienţele de călătorie, va planifica itinerarii şi se va comporta ca un ghid, informându-ne doar despre elementele care ştie că ne interesează dintr-o destinaţie anume.
Iar marile branduri din turism vor putea închiria clienţilor e-agenţi personalisaţi, ca parte din pachetul turistic. Astfel, clienţii vor putea interacţiona cu agenţia de turism, pentru a ajusta vacanţa în timp real şi pentru a găsi soluţii la problemele care ar putea apărea.
Ce va face prietenul digital pentru noi
Prietenul de călătorie din viitor îşi are originile din tehnologiile disponibile astăzi. Desti, o aplicaţie controversată de călătorie, lansată de SRI International, acelaşi institut de cercetare care a dezvoltat şi sistemul Siri pentru Apple, este îndreptată spre o altă lume, o lume în care dispozitivele mobile vor învăţa din interacţiunile cu noi. Aplicaţia poate găsi comentarii revelante referitoare la călătorii, bazate pe căutările şi preferinţele anterioare ale posesorului device-ului. Unui călător cu o familie tânără, spre exemplu, îi sunt prezentate o selecţie de comentarii ale altor clienţi, cu privire la serviciile unui hotel de familie, dintr-o destinaţie aleasă.
Alte companii de tehnologie dezvoltă dispozitive interactive, pe care clientul să le simtă mai mult ca pe un prieten, decât ca pe o maşinărie. Sistemul interactiv SAMI al Samsung va monitoriza automat stilul de viaţă şi nevoile utilizatrului. Dispozitivele mibile care ne pot vorbi şi care înţeleg răspunsurile noastre, şi chiar expresiile faciale, sunt de asemenea în curs de dezvoltare. Microsoft are Cortana – un asistent personal activat vocal, care va acţiona ca interfaţă între dispozitiv şi om, la toate funcţiile de căutare şi la toate e-mailurile brandului.
Cum sună până aici? Suntem departe? Pentru vă face o idee şi mai complexă a aceea ce înseamnă dezvoltarea noilor tehnologii, nu ar strica să vă uitaţi la filmul Her, unde oamenii interacţionează verbal şi conversează cu sistemul de operare, care la rândului lui, pune în ordine e-mailurile, trimite mesaje sau compune piese muzicale.
Prin scanarea căutărilor online ale utilizatorului şi corelarea căutărilor despre vacanţă, mâncare, călătorii şi hotel, e-agentul se va folosi de algoritmi de predicţie pentru a face sugestii originale, adaptate nevoilor utilizatorului, în funcţie de preţ.
„Suntem obişnuiţi cu sugestiile de la Amazon şi Google. În curând, acest tip de sugestii vor aduna experienţe detaliate şi personalizate. Bazându-se pe datele personale pe care noile publicam pe reţelele sociale Facebook, Twitter, Mixi, Sina, Weibo, Cyworld, Orkut sau Instagram, ni se vor livra itinerarii intime, personale şi surprinzătoare”, spune Martin Raymond, co-fondator al The Future Laboratory.
Iar trecerea la prietenul virtual poate fi observată în jurul nostru. Compania de inovaţie i-Free din Rusia a proiectat un sistem de inteligenţă artificială care procesează o întrebare şi oferă răspuns verbal adecvat într-o fracţiune de secundă, fiind capabil să întreţină conversaţii secvenţiale. Un alt exemplu de tehnologie pe care dispozitivele de călătorie o vor avea este camera Intel RealSense 3D, care recunoaşte şi reacţionează la emoţiile umane. Care este proiectată pentru a evalua starea de spirit a utilizatorului prin expresia facială şi postura corpului, şi a înţelege şi răspunde la comenzile verbale colocviale.
Nici Facebook nu stă pe loc. Unitatea de Inteligenţă Artificială, lansată anul trecut în octombrie, lucrează la un sistem inteligent de recunoaştere vocală.
Noile tehnologii le vom putea folosi cu ajutorul device-urilor mici, precum Google Glass, SonySmartwatch sau Samsung Galaxy Gear. Şi acestea sunt doar câteva dintre aparatele pe care le putem utiliza şi astăzi. Dar competiţia dintre companii se înteţeşte. Noua generaţie de ceasuri smart de la Apple ar putea avea capacitatea de a prezenta imagini 3D holografice. În plus, vor fi şi alte dispozitive mici, pe care le vom purta, şi care vor fi capabile să ne traducă ce spune taximetristul în limba chineză sau care ar putea traduce meniul de la restaurant din rusă în engleză, în doar câteva secunde. Iar posibilităţile sunt nenumărate, spun experţii.
„Dezvoltări precum Google Glass vor fi mainstream în decurs de 18 luni. În cinci ani, tot ce face acum Google Glass va fi disponibil şi pentru lentilele de contact”, spune dr. Iam Yeoman, profesor la Universitatea Victoria din Wellington, Noua Zeelandă.
Virtualul va deveni realitate
O simplă comandă verbală îl va duce pe Tom într-o călătorie, chiar din camera sa. „Am nevoie de o vacanţă”, murmură Tom, iar amicul digital va intra în acţiune. Sistemul de inteligenţă artificială se va conecta online la website-urile „încearcă înainte să cumperi” oferite de marile agenţii de turism şi îi va prezenta lui Tom o paletă de exemple de realitate virtuală, care îi vor permită să vadă obiective turistice, să audă şi chiar să simtă peisajul. Sistemul de anticipare şi emoţie va fi pornit de unul 3D, care va putea oferi o plimbare multisenzorială pe ţărmul din Costa Rica, scăldat de scoare, sau un traseu acoeprit cu zăpadă în Anzi, şi de ce nu, o scufundare la Bariera de Corali. Bineînţeles, realitatea virtuală nu va înlocui călătoriile, aşa cum vedem în filmele SF”, mai spune Daniel Burrus. Va deveni o nouă formă de showroom, care va oferi în sistemul 3D o mică bucăţică, iar clienţii vor tânji să trăiască experienţa.
În 2014, această tehnologie a prins deja rădăcini. Un instrument dezvoltat de 3RD Planet permite utilizatorilor să facă plimbări uimitor de realiste pe străzile unor oraşe. O echipă de cercetătări de la Universiatea din Carolina de Nord a recreat o realitate virtuală a unei scene cu mulţime, în faţa Catedralei St. Paul din Londra anului 1622, care permite vizitatorilor să schimbe punctele de vedere, la propria cerere.
Noua cască Oculus Rift VR de la un start-up american, Oculus VR, este predecesorul dispozitivelor de realitate virtuală, pe care călătorul nostru le va implementa în propria casă, unde va proba câteva scenarii 3D de vacanţă. Deşi seamănă cu o ochelarii pentru schi, casca combină senzori de miscare cu tehnologia smartphone pentru a produce o experienţă similară cu vizionarea unui ecran IMAX care nu se mai termină. În esenţă, imaginile sunt proiectate pe retină cam în acelaşi mod în care funcţionează vechile proiectoare.
O cască pentru realitate virtuală a fost concepută de o echipă de la Universitatea de Tehnologie din Viena, care permite utilizatorului să meargă într-un labirint fără sfârşit, în timp ce, în realitate, el a făcut doar câţiva paşi. Cercetătorii lucrează acum la adăugarea unor senziri de mişcare şi proximitate, ceea ce va permite ca mai mulţi utilizatori să experimenteze în acelaşi labirint, fără să dea unul peste celălalt.
Alte progrese vor adăuga un strat suplimentar de senzaţie la experienţa relităţii virtuale: simţul tactil prin tehnologii haptice. Disney a creat o nouă interfaţă numită REVEL şi care oferă feedback tactil prin vibraţiile de la obiectele 3D. Sistemul va permite utilizatorilor să simtă craterele de pe Lună, ţepii de pe un cactus sau conturul unui obiect delicat. Reţeaua de difuzare publică din Japonia, NHK, experimentează un sistem similar care va permite telespectatorilor să simtă suprafeţele şi texturile obiectelor pe care le văd pe ecran, inclusiv nisipul, marea sau frunzişul. Între timp, în Tachi Lab din Japonia, cercetătorul Masashi Nakatani lucrează la un set de instrumente haptice – Techtile, un dispozitiv care vă permite să transformaţi sunetele în texturi şi suprafeţe pe care le puteţi simţi.
„Imaginaţi-vă posibilitatea de a simţi căldura soarelui în mână. Cu un software ca TECHTILE, care transformă undele sonore în sentimente tactile, vei fi capabil să simti sunetul unui gamelan din Bali sau să atingi steagurile de rugăciune din Tibet sau Butan”, spune Martin Raymond.
Turiştii vor putea simţi nisipul între degetele de la picioare. Virtual, acasă
Până în 2020, aceleaşi tehnologii haptice vor permite cumpărătorilor să simtă textura de lână, mătase sau bumbac a produslui pe care vor să-l cumpere direct de pe tabletă, spune Robyn Schwartz, associate director în cadrul IBM Research Retail Analytiscs. Iar în următoarea decadă, turiştii vor putea simţi, prin aceeaşi tehnologie, nisipul între degetele de la picioare, pe o plajă care se află la kilometri depărtare. Aşa se va întâmpla şi atunci când turistul va dori să rezerve o cameră la hotel: va avea posibilitate să se plimbe prin hotel chiar în momentul rezervării. Îi va putea vedea pe angajaţi cum pregătesc camera şi pe bucătarul şef cum pregăteşte mâncarea. Iar aceste tehnologii vor fi un puternic instrument pentru construirea încrederii dintre turist şi brand.
Turul relaxat pe care Tom l-a făcut în mai multe destinaţii, l-au convins dacă are nevoie de o vacanţă exotică sau un city-break la munte. Reacţionând instantaneu la decizia lui, prietenul digital va porni în etapa de căutare, planificare şi rezervare.