Turiştii de pe litoral au reclamant la ANPC, în acest sezon estival, slaba pregătire a chelnerilor
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută în Mamaia, la finalul Comandamentului Estival 2016, că au existat staţiuni în care problemele au fost mai mari decât în altele având în vedere numărul mare al operatorilor economici,dar şi al turiştilor.
„Sunt staţiuni unde există un număr mare de operatori economici, domeniul este cel alimentar, dar şi cel al prestării de servicii cazare turistică – primire turişti. Cam astea sunt principalele domenii care au fost controlate şi în care am găsit cele mai multe reclamaţii şi cele mai multe abateri. (…) Este vorba despre Costineşti, unde sunt mari aglomerări, zona Eforie Nord – Eforie Sud, Vama Veche, ca de fiecare dată, dar acolo e cu totul şi cu totul alt dialog. Nu cred că este rea-voinţă, cred că aşa s-au obişnuit de-a lungul timpului, dar lucrurile se schimbă uşor-uşor. Este vorba să accepte nişte constrângeri legislative. Adică, partea de informare a consumatorilor. Dacă în Mamaia un hotel de cinci stele sau patru stele acceptă, acolo există cherhanalele, terasele care nu au afişate… sunt abateri de informare. Nu ştiu dacă sunt foarte grave, dar sunt abateri de informare, lipsă de gramaj, lipsă preţuri, nu sunt foarte foarte grave, dar sunt”, a afirmat directorul general al ANPC.
Citeşte şi: Tarifele pe litoral ar putea creşte anul viitor cu circa 10%
El mai spus că printre neregulile constatate au fost cele privind calitatea serviciilor de cazare, perne şi saltele murdare, precizând însă că neregulile descoperite în acest sezon sunt mai puţine decât în anii trecuţi.
„Pornind de la calitatea serviciilor de cazare, perne care erau murdare, saltele care erau murdare sau lipsa salteluţelor de protecţie. Vreau să vă spun, faţă de anul trecut, de acum doi ani şi acum trei ani lucruri s-au mai schimbat. Operatorii economici au înţeles că nu se mai poate să continue cu acest ritm şi cu acest mod de a trata consumatorii şi din ce în ce mai puţin cazuri. Acolo unde am depistat probleme am luat măsurile legale, care au mers până la oprirea temporară a serviciului respectiv până la remedierea problemei”, a explicat Paul Anghel.
El a mai spus că pe partea alimentară problema principală a operatorilor economici este lipsa unui spaţiu de depozitare adecvat fapt ce duce ca anumite mărfuri să se strice la temperaturi ridicate, iar produsele respective să pună în pericol sănătatea consumatorilor.
„Pe partea de alimentare sunt problemele reale cu care se confruntă toţi operatorii: lipsa spaţiului de depozitare adecvat. Atunci când sunt zile caniculare sunt anumite mărfuri care sunt perisabile şi această perisabilitate pune în pericol sănătatea consumatorilor”, a menţionat Paul Anghel.
Inspectorii ANPC s-au confruntat în acest an şi cu câteva reclamaţii mai inedite. Astfel, un turist a reclamat că nu a primit băuturi alcoolice pe parcursul unei zile, având în vedere că era cazat la o structură cu servicii all-inclusive. Alţii s-au plâns de slaba pregătire a chelnerilor, că nu au adus meniul la timp sau comportamentul acestora nu era unul profesionist, de comportamentul şefului de sală sau de faptul că nu au fost primiţi la grupul sanitar al terasei.
Turiştii au mai reclamat funcţionarea necorespunzătoare a liftului din unitatea de cazare, diferenţele de tarif între camerele din aceeaşi locaţie, lipsa informaţiilor privind denumirea produsului culinar, camere de cazare neconforme, cu saltele şi lenjerii murdare, plase de ţânţari rupte şi uşi deteriorate.
ANPC a desfăşurat 1.413 de acţiuni de control în cele trei luni ale Comandamentului Estival 2016, aplicând 507 amenzi, în valoare totală de 1,8 milioane de lei.