Cei peste un milion de străini care au vizitat ţara noastră în prima jumătate a acestui an au cheltuit 615 milioane de euro, cu 33 de milioane de euro mai mult faţă de prima jumătate a lui 2015, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Mai bine de jumătate din această sumă, 59%, a fost destinată vizitelor de afaceri, iar restul pentru vacanţe.
La fel ca anul trecut, turiştii din Israel se menţin în topul cheltuielilor. Astfel, aceştia au cheltuit pentru vacanţele în România 81 de milioane de euro, în creştere de la 63,5 milioane de euro în primul semestru din 2015, arată datele din publicaţia INS „Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor pentru semestrul I din 2016”, furnizată la solicitarea ECONOMICA.NET.
Una dintre cele mai importante agenţii de turism din Israel a introdus anul acesta o cursă charter Tel Aviv – Oradea. Meshek Wings anunţa la începutul acestui an că vrea să aducă în România 30.000 de turişti israelieni.
„Mai operăm curse charter până la sfârşitul lui octombrie. Nu am încă cifrele exacte, dar pot să vă spun că am depăşit ce am anunţat”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Meidan Butnaru, directorul comercial al Meshek Wings.
Turoperatorul israelian a oferit turiştilor vacanţe la Oradea-Băile Felix, Valea Prahovei-Sibiu, dar şi pe litoral şi la Bucureşti. Turiştii israelieni sunt în ultimii ani în topul celor mai cheltuitori turişti, care pe lângă cazare, cheltuie circa 100 de euro zilnic. „Anul acesta, cheltuielile turiştilor au fost mult mai mari. Nu cunosc un turist care nu a fost la Therme sau la un restaurant anume”, mai spune Butnaru.
Un top zece cu ţările de unde ne-au venit cei mai cheltuitori turişti, arată aşa: Israel, Germania (60,38 milioane euro), Italia (52 milioane euro), Regatul Unit (43,4 milioane de euro), SUA (41,3 milioane de euro), Franţa (32,5 milioane de euro), Polonia (32,22 milioane de euro), Ungaria (24 milioane de euro), Olanda (20,3 milioane de euro) şi Turcia (18,5 milioane de euro).
Dintre toate aceste ţări, turiştii din Israel şi Polonia au cheltuit cei mai mulţi bani pe vacanţe, nu pe vizite de afaceri, mai arată datele INS. Surpriza vine din partea polonezilor, ale căror cheltuieli au crescut cu 10 milioane de euro, la peste 32 de milioane de euro în prima jumătate din acest an.