Turiştii germani salvează Europa de Sud-Est
Final de sezon bun pentru turismul sud-est european, cel puţin în privinţa numărului de vizitatori din Germania. Anul a debutat cu a atitudine oarecum rezervată, mai ales în privinţa Greciei. Previziunile se refereau la un „an catastrofal”, în care volumul rezervărilor urma să scadă cu aproape o treime. Dar, cele mai noi statistici sunt îmbucurătoare: Grecia rămâne în topul preferinţelor turiştilor germani, după Spania şi Turcia. „Diferenţele se reduc de la lună la lună”, spune Kathrin Spichala, de la cel mai mare concern turistic din lume, TUI.
Dacă trendul se menţine, grecii ar putea finaliza actualul sezon cu un minus de 10 procente, faţă câştigurile înregistrate în 2011. Branşa turistică, optimistă prin tradiţie, califică aceste date ca fiind un succes, pentru că „în 2011, cele 2,5 milioane de turişti germani care au vizitat Grecia şi creşterea de 12 procente, au adus titlul de an record”, explică Panagiotis Skordas, director pentru Germania în cadrul Centralei pentru turişti străini din Grecia. Un minus acceptabil reprezintă încă un rezultat bun, mai spune Skordas, citat de Deutsche Welle.
Informaţia este cu atât mai importantă, cu cât la începutul anului, relaţiile dintre Germania şi Grecia păreau deteriorate pe termen lung. Presa greacă o înfăţişa pe cancelara Merkel în uniformă SS, în timp ce publicaţiile bulevardiere germane le recomandau grecilor să îşi vândă insulele sau chiar faimosul Acropole pentru a-şi plăti datoriile. Între timp spiritele s-au potolit, explică Nina Kreke, de la concernul turistic Thomas Cook, „aşa încât germanii au recăpătat încredere şi şi-au rezervat locuri”. Iar hotelierii greci au contribuit şi ei puţin la dezamorsarea conflictului, acordând reduceri substanţiale la preţul serviciilor.
„Mulţumim Germania!”
Veşti bune vin din Croaţia. Ţara este supriza sezonului, spune Thomas Schäfer de la Asociaţia turistică din Germania. Iar cifrele suţin afimaţia. Numai în prima jumătate a anului, aproape un milion de germani s-au decis să-şi petreacă vacanţa în micul stat de la Marea Adriatică, un plus de 15 la sută comparativ cu anul anterior. Iar Croaţia se bucură cu atât mai mult de acest record, cu cât criza i-a împiedicat pe vecinii italieni să mai treacă graniţa în număr mare. „Germanii au salvat bugetul statului croat”, scria o publicaţie importantă de la Adriatică, adăugând un politicos „Mulţumim Germania!”
Pentru a menţine sporit interesul turiştilor, s-a decis reducerea TVA-ului la serviciile de profil de la 23 la 10 la sută, începând din 2013. În plus, turiştii nu trebuie să se teamă că pe litoralul croat se vor ridica imobile ca ciupercile după ploaie. „Ţara a învăţat din greşelile celorlalţi”, după cum ţine să ne asigure ministrul turismului Veljiko Ostojic. În Croaţia, legislaţia în vigoare interzice construcţiile în anumite zone ale litoralului.
Bulgaria – paradisul de vacanţă al familiilor cu bugete reduse
Prin „greşelile celorlalţi” s-ar putea face referire şi la sistemul de construcţii bulgar. În staţiunile de pe litoralul Mării Negre s-u ridicat în ultimii ani adevărate „cetăţi de beton”, care să-i atragă pe turiştii cu bani mai puţini. Există însă şi consecinţe negative: turismul de masă ieftin îi ţine la distanţă pe oaspeţii cu dare de mână.
Nina Kreke de la Thomas Cook ne confirmă: „Destinaţia este preferată de cei care îşi calculează fiecare bănuţ pe care îl scot din buzunar.”
Acest concept i-a adus Bulgariei un semnificativc loc cinci în clasamentul destinaţiilor alese de germani din oferta agenţiei Neckermann Reisen, mai spune Kreke, oferind şi cifre: circa 600.000 de turişti în primele şapte luni ale anului în curs.
Turcia – o destinaţie de top
Pentru a atrage şi mai mulţi turişti, Bulgaria ar trebui să se inspire din modelul vecinilor turci, recomandă Kathrin Spichala de la TUI: „Turcia este extrem de implicată în transformarea destinaţiilor de vacanţă în unele ideale, inclusiv prin cheltuieli precum reclamele plasate pe canalele de televiziune , sau prin parteneriatul asumat la Târgul Internaţional de Turism ITB, de la Berlin. Bulgaria are minusuri la acest capitol, pentru că nu dispune de fondurile necesare, de ideeile şi de reclama care să vină în întâmpinarea industriei turismului.”
Nu este însă importantă doar reclama în sine – şi calitatea trebuie să corespundă, mai explică Nina Kreke de la Thomas Cook: „Turcia oferă un produs foarte solid, cu hoteluri de foarte bună calitate şi servicii la cele mai înalte standarde profesionale. Se pune foarte mult accent pe actualitatea produsului oferit oaspeţilor”.
Cifrele vorbesc de la sine: Turcia este, după Spania,destinaţia favorită a germanilor. Fundaţia germano-turcă pentru Educaţie şi Cercetare Ştiinţifică, TAVAK, prognozează că numărul turiştilor germani va depăşi, în 2012, pragul de cinci milioane, reprezentând o creştere de şapte procente.