Turiştii români aleg litoralul bulgăresc pentru tarifele mai avantajoase – studiu

27 07. 2022
bulgaria-obzor

„Autorităţile din Bulgaria au anunţat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu intenţionează să introducă absolut nicio restricţie în acest sezon estival. Este normal ca turiştii să se intereseze în privinţa acestui aspect, iar rezervările decurg, la ora actuală, în mod normal”, se menţionează în analiză.

Consultanţii Travel Planner recomandă luna septembrie pentru turiştii care doresc vacanţe de calitate la jumătate de preţ sau chiar mai ieftine, arătând, însă, că pentru familiile cu copii este un impediment faptul că şcoala începe pe 5 septembrie.

„Cea mai mare cerere şi cele mai mari preţuri pentru litoralul bulgăresc sunt la finalul lunii iulie – începutul lunii august. După 5-6 august există mai multă disponibilitate şi oferte mai bune. Travel Planner recomandă familiilor cu copii dar şi turiştilor afectaţi de inflaţie şi de creşterea generală a preţurilor, perioada 25 august – 4 septembrie pentru petrecerea concediilor. După 5 septembrie turiştii pot găsi vacanţe cu până la jumătate din preţul unei vacanţe în plin sezon. Numărul turiştilor germani a scăzut considerabil, lăsând un gol asupra gradului de ocupare pe litoralul bulgăresc. Tur-operatori germani au anulat multe curse charter, în special pentru nordul litoralului vecin (aeroportul Varna), din cauza contextului geopolitic actual. Gradul de ocupare nu a putut fi umplut mult de români, deoarece nici hotelierii bulgari nu pot scădea tarifele prea mult din cauza inflaţiei astfel încât să renteze”, conform studiului de specialitate.

În ceea ce priveşte preţurile practicate pe litoralul bulgăresc vs litoralul românesc, realizatorii analizei au ales să compare staţiunile Mamaia şi Sunny Beach, iar perioada de şedere 15-21 august (de luni până duminică – 6 nopţi de cazare) pentru doi adulţi şi un copil cu vârsta de 4 ani.

Astfel, în Mamaia, preţurile la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus, pentru intervalul menţionat, încep de la 577 de euro şi se termină la peste 2.000 de euro, în funcţie de notorietatea hotelului ales.

În acelaşi timp, în Sunny Beach, preţurile la un hotel de 4 stele cu regim de cazare all inclusive sau ultra all inclusive, pentru acelaşi interval, pornesc de la 561 euro şi ajung până la 1.309 euro, în funcţie de hotel.

Specialiştii agenţiei de turism au comparat şi alte staţiuni din România şi Bulgaria, printre care Nisipurile de Aur, unde tarifele încep de la 548 euro şi ajung până la 1.404 euro, la un hotel de 4 stele, cu all-inclusive, în timp ce în Eforie Nord ecartul este cuprins între 600 şi 2.000 de euro, la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus.

Pe segmentul preţurilor practicate la plajă, în Mamaia Nord, unii turişti au plătit în luna iulie pe un şezlong simplu 30 de lei în timpul săptămânii şi 40 de lei în weekend, în timp ce alţii au plătit în zone mai pretenţios amenajate pe un pat-leagăn cu saltea de spumă cu memorie 100 lei în timpul săptămânii şi chiar şi 200 lei în weekend. În schimb, pe litoralul bulgăresc, multe hoteluri includ şezlongurile în preţul de cazare.

Cât priveşte preţurile din restaurante, „vecinii bulgari stau ceva mai bine, pentru că în primul rând au mai multe restaurante, dar şi un meniu ceva mai variat în unele cazuri, poate şi pentru că se bucură de o piaţă de peşte provenit din Marea Neagră mai dezvoltată”. Un exemplu de meniu al unui restaurant cu specific pescăresc poate fi cel de la Ferma de midii Dalboka, localizată destul de aproape de graniţa cu România, unde preţurile pentru sezonul 2022 sunt următoarele: salată de icre – 9 leva (23 lei), ciorbă de midii – 9 leva (23 lei), midii natur – 12 leva (30 lei) şi calcan 250 grame – 40 leva (100 lei).

Travel Planner şi-a început activitatea în anul 2008, iar până în acest moment a acumulat peste 150.000 de turişti şi a organizat mai mult de 35.000 de vacanţe.