Printre obiectele mai puţin obişnuite cu care turiştii pleacă acasă se numără furtunul de stins incendiul sau ghivecele cu flori.
Cel mai frecvent, unităţile de cazare se confruntă cu lipsa unor obiecte precum prosoapele (73% din cazurile în care turiştii pleacă acasă cu obiectele hotelului), tacâmurile (44%), telecomanda (22%), obiecte sanitare (10%) sau alimente şi băuturi din mini-bar, nedeclarate de turişti atunci când se decazează (27%). Lista obiectelor ‘împrumutate’ de turişti conţine şi halatul de baie, lenjeria de pat, cheia de la cameră, jardiniere şi ghivece cu flori, papuci, iar unul dintre respondenţii studiului a declarat chiar că a avut un turist care a plecat acasă cu furtunul de stins incendiul.
Printre cele mai valoroase obiecte dispărute se numără uscătoarele de păr, halate de baie, tăvi din inox, dar şi tablouri şi obiecte artizanale. Făcând un calcul, valoarea totală a daunelor avute în acest an poate ajunge la 2.000 – 2.500 de lei per unitate hotelieră participantă la studiu.
Cei mai mulţi hotelieri declară că în cazul în care observă că a dispărut ceva nu fac nimic, deoarece este riscul afacerii (63,33% dintre cazuri), în timp ce doar 26% dintre aceştia contactează clientul pentru a-şi recupera obiectele. Cei mai mulţi ţin totuşi o evidenţă a clienţilor care le-au provocat daune pentru a nu-i mai caza pe viitor. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 140 de respondenţi din toată România, care au participat online la completarea chestionarului în perioada 1 – 20 octombrie 2014.