Turistul român în 2015: Are trei vacanţe pe an şi cheltuie până la 350 de euro de persoană pe sejur

Economica.net
05 05. 2015
navagio_940x450_59113000

În prezent, tinerii reprezintă 20% din piaţa mondială a turismului, iar procentul creşte de la an la an, potrivit ITB World Travel Trends Report 2013/14, citat de cel mai mare tour-operator de vacanţe charter de pe piaţa locală.

‘Aproximativ 30% din clienţii Christian Tour sunt tineri. Mai mult, se observă o creştere a numărului de vacanţe efectuate de tineri într-un an, implicit şi o creştere a bugetului de vacanţă anual. Deşi aleg cazări mai modeste ca buget, cu mic-dejun sau self catering, tinerii turişti români obişnuiesc să cheltuie sume suplimentare la destinaţie pentru diverse sporturi de agrement, distracţie, excursii sau închirieri de autoturisme’, arată Marius Pandel, CEO Christian Tour, într-un comunicat remis AGERPRES.

Conform datelor celui mai mare tour operator de vacanţe charter din piaţa autohtonă, tânărul turist român are de obicei două vacanţe scurte, de tip city-break, în Europa, şi o vacanţă de vară de şapte până la 10 zile în Grecia, Turcia, Bulgaria sau Spania. Cheltuiala medie pentru un sejur este de aproximativ 300 – 350 euro/persoană (cazare şi transport).

Tinerii amatori de vacanţe din România călătoresc frecvent în grupuri de opt până la 10 persoane şi aleg vile de închiriat în totalitate. Optează frecvent pentru transportul individual (maşină proprie) sau autocar. Aleg transportul cu avionul doar pentru destinaţii mai îndepărtate care implică şi traversări cu feribotul sau durate foarte lungi de condus (insula Creta, Rodos, Antalya, oraşe şi staţiuni din Spania). Un grup e adesea compus din băieţi şi fete în egală măsură, dar ele aleg şi ei plătesc.

Tinerele sunt cele care se ocupă de chestiunile operaţionale (alegerea cazării, rezervarea, alegerea serviciilor opţionale).

Potrivit unor studii internaţionale, scopul tinerilor care călătoresc e să vadă locuri noi, să viziteze obiective turistice şi să îşi facă prieteni, nefiind deranjaţi de absenţa vieţii de noapte a oraşelor sau staţiunilor în care ajung.

Datele culese de Christian Tour arată că tinerii români optează pentru destinaţii cunoscute, cum sunt Grecia, Turcia, Bulgaria şi Spania, dar se orientează către oraşele şi staţiunile din aceste ţări unde există viaţă de noapte intensă şi unde găsesc şi cazări accesibile ca buget.

Destinaţiile preferate ale tinerilor turişti români sunt Laganas (Zakynthos), insula Mykonos, Ibiza (Spania), Magaluf (Spania), Nidri (Lefkada), Rodos Town şi Faliraki (Rodos), Cavos şi Corfu Town (Corfu), Kemer (Antalya), Hersonissos, Agios Nikolaos şi Malia (Creta).

Christian Tour, una din cele mai mari agenţii de turism din România, a înregistrat în anul 2014 o cifră de afaceri de 52 de milioane de euro, cifră care o clasează în topul agenţiilor de turism din România.