Turkmenistanul a inaugurat cu mare fast oraşul Arkadag, care se vrea „smart” şi „ecofriendly”. Costul se ridică, în prima fază, la 3,3 miliarde de dolari

Turkmenistanul a inaugurat cu mare fast, joi dimineaţă, oraşul Arkadag, care se vrea "smart" şi "ecofriendly", într-o ţară în care imensele resurse de gaz care ţin luminile aprinse şi noaptea în capitala Aşgabat reprezintă unul dintre principalele avantaje ale vieţii de zi cu zi a turkmenilor.
AGERPRES - joi, 29 iun. 2023, 14:42
Turkmenistanul a inaugurat cu mare fast oraşul Arkadag, care se vrea

Noul oraş, aflat la circa 30 km sud-vest de capitala Aşgabat şi a cărui construcţie a început în 2019, a fost inaugurat cu prilejul celei de a 66-a aniversări a fostului preşedinte Gurbangulî Berdîmuhamedov, care poartă titlul de erou-protector sau „arkadag”, în limba turkmenă, şi care nu a fost prezent la eveniment.

Cu toate acestea, influenţa fostului preşedinte, care s-a retras în 2022 şi a fost înlocuit în funcţie de fiul său Serdar Berdîmuhamedov, s-a simţit încă din primul moment al zilei de joi, când a fost inaugurat în Arkadag un monument dedicat calului său favorit, „Akhan”, intrat în urmă cu câţiva ani în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă distanţă parcursă pe picioarele din spate.

Monumentul a fost inaugurat la prima oră a dimineţii cu urale, dansuri, lansări de baloane şi o tăiere de panglică de către preşedintele Serdar Berdîmuhamedov, iar calul favorit al tatălui său a dat tonul spectacolului şi paradei la care au fost prezente cele mai importante oficialităţi ale ţării.

Mii de oameni, cei mai mulţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, dar şi militari, poliţişti, pompieri şi sportivi au luat parte la parada care a trecut prin faţa tribunei oficiale, inclusiv câteva care alegorice pe care la loc de cinste se afla portretul actualului preşedinte.

Fapt notabil, la paradă au participat şi primele două maşini electrice produse de Turcia, care au fost dăruite preşedintelui Berdîmuhamedov de către omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, iar acesta le-a donat mai departe autorităţilor din noul oraş.

Arkadag, care este conceput pentru o populaţie de 70.000 de locuitori, ar trebui să fie primul oraş „smart” din Turkmenistan, cu transport electric ecofriendly, parcări inteligente, panouri solare şi turbine eoliene.

De asemenea, potrivit autorităţilor, clădirile de locuit din Arkadag, din care au fost construite deja 250, sunt acoperite cu materiale care pot ajuta la reglarea temperaturii în funcţie de sezon. Inovaţie cu atât mai necesară cu cât în timpul verii, chiar dacă noul oraş a fost construit la poalele munţilor, temperatura trece de 40 de grade Celsius la orele amiezii.

Fiecare locuinţă ar trebui să dispună de tehnologii „smart”, care să-i permită să creeze un mediu locuibil confortabil şi să economisească electricitate. În prezent economia de electricitate nu pare să reprezinte o preocupare nici pentru turkmenii de rând, nici pentru autorităţile publice, în condiţiile în care imensele resurse de gaz ale ţării permit inclusiv producţia de electricitate ieftină. În capitala Aşgabat numeroase clădiri, parcuri şi drumuri sunt luminate pe toată durata nopţii, inclusiv cu diferite efecte de culoare.

Potrivit autorităţilor tukmene, Arkadag are deja 25 de clădiri administrative, inclusiv pentru stimularea afacerilor, infrastructură de transport şi comunicaţii, care ar urma să creeze joburi noi şi să rezolve problema şomajului în rândul populaţiei.

În acelaşi timp, Arkadag îşi propune să fie un model de comunicaţii de mare viteză, care ar urma să dispună de 20 de sisteme de comunicaţii 3G care transmit şi recepţionează şi 20 de sisteme celulare de comunicaţii 4G (LTE).

Rămâne de văzut cât de repede va reuşi Turkmenistanul să implementeze astfel de soluţii, în condiţiile în care în ultimii ani a fost printre ultimele ţări din lume din punct de vedere al vitezei internetului de bandă largă şi prin telefon, iar accesul la internet a reprezentat şi el o problemă importantă pentru locuitorii ţării.

Totuşi, potrivit planurilor autorităţilor, şcolile din noul oraş ar trebui să aibă un sistem de e-şcoală, o librărie online şi un sistem de examinare prin internet. De asemenea, în parcul central va fi creată o zonă de wi-fi gratuit, iar în companii ar urma să fie introdus un sistem de management al documentelor electronice. Serviciile publice ar urma să fie şi ele accesibile printr-un portal de internet, conform sursei citate.

Nu în ultimul rând, Arkadag ar trebui să aibă un sistem inteligent de supraveghere video 24 de ore din 24, menit atât să asigure siguranţa clădirilor rezidenţiale, instituţiilor şi drumurilor, cât şi monitorizarea consumului de apă potabilă sau gaze naturale.

În oraşul Arkadag există deja, potrivit autorităţilor, un post de televiziune, un ziar şi un club de fotbal care dispune şi de un stadion, precum şi… Arhivele statului. Iar acesta nu este decât începutul. În faza a doua a construcţiei, care a fost declanşată la 16 iunie de preşedintele Serdar Berdîmuhamedov, ar urma să fie construită şi o gară, un centru de dispecerat şi o autobază pentru autobuze, mai multe şcoli şi grădiniţe.

În acelaşi timp, autorităţile vor să introducă în oraş numărul unic 112, cu un call center care va funcţiona non-stop şi la care localnicii să poată suna pentru orice fel de urgenţe.

Oraşul, care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare, a costat în prima fază 3,3 miliarde de dolari, iar în a doua fază, în care vor fi construite inclusiv complexe industriale de procesare a materiilor prime, ar urma să fie mai fie cheltuiţi cel puţin 1,5 miliarde de dolari. Totul cu resurse locale, conform autorităţilor, care susţin că numai companii şi arhitecţi din Turkmenistan au luat parte la construcţie, iar materialele folosite „sunt prietenoase cu mediul şi pot fi reciclate şi refolosite”.

Te-ar mai putea interesa și
Două treimi din consumul de energie electrică al Republicii Moldova va veni din România, în ianuarie. Centrala din Transnistria nu va mai livra, gazese rusești se opresc în această noapte
Două treimi din consumul de energie electrică al Republicii Moldova va veni din România, în ianuarie. Centrala din Transnistria ...
Energocom, traderul de energie și gaze natiurale al Republicii Moldova, controlat de stat, a anunțat că aproape două treimi din consumul de energie al țării (62%), va fi asigurat din România,......
Curtea de Apel Bucureşti respinge acţiunea lui Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale
Curtea de Apel Bucureşti respinge acţiunea lui Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale
Judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel Bucureşti a respins marţi acţiunea deschisă în justiţie de Călin ...
Prețul spot al energiei electrice mai și scade. Ieftinire de 16% în decembrie, prețul anului 2024 e aproape identic cu cel din 2023
Prețul spot al energiei electrice mai și scade. Ieftinire de 16% în decembrie, prețul anului 2024 e aproape identic cu ...
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU), a scăzut cu 16% față de luna precedentă, în care crescuse însă ...
Pakistan începe construcţia unui „mega-reactor” nuclear de concepţie chineză, cu o capacitate de producţie de 1.200 MWşi care va costa 4,8 miliarde de dolari
Pakistan începe construcţia unui „mega-reactor” nuclear de concepţie chineză, cu o capacitate de producţie ...
Pakistan a demarat construcţia unui nou reactor nuclear, de concepţie chineză, care va putea să producă 1.200 de megawaţi ...