TurkStream: Bulgartransgaz oferă 30 milioane dolari pentru construirea unui gazoduct către Turcia

Economica.net
26 06. 2018
gaze_568987654356_70736700

Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei să îşi reducă dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit pentru livrările sale de gaze destinate Europei.

Gazoductul este conceput în vederea majorării livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Turcia, cel de-al doilea cumpărător de gaze ruseşti după Germania. Un lucru şi important pentru Moscova îl reprezintă faptul că TurkStream ar urma să fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizând astfel o nouă rută de tranzit pentru gazele ruseşti.

Ofertele pentru gazoductul de 11 kilometri de la graniţa Turciei către reţeaua de transport de gaze naturale din Bulgaria vor fi acceptate până în 26 iulie, a anunţat marţi Bulgartransgaz. Totuşi, contractul va deveni valid numai după decizia finală de investiţii pentru construirea porţiunii terestre a gazoductului TurkStream în Turcia şi după confirmarea finală scrisă că va fi legat de reţeaua de transport de gaze naturale din Bulgaria, a precizat Bulgartransgaz.

În prezent, Gazprom livrează Bulgariei anual aproximativ trei miliarde de metri cubi (bcm) prin Ucraina şi România. Statul balcanic a construit o conductă suplimentară de 20 de kilometri la gazoductul său de tranzit către Turcia, majorând astfel cantitatea de gaze transportată.

În prezent, Bulgaria transportă anual aproximativ 13 miliarde de metri cubi către Turcia.

La finele lunii trecute, premierul bulgar, Boiko Borissov, a anunţat că a doua linie a gazoductului TurkStream, destinat transportului de gaze naturale ruseşti spre statele din sudul Europei, va fi direcţionată spre Bulgaria. Practic este vorba de o relansare a proiectului gazoductului South Stream, anulat în 2014, care ar fi urmat să livreze gaze naturale din Rusia în Bulgaria via Marea Neagră şi de acolo mai departe spre Europa Centrală prin Serbia şi Ungaria.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.