Turnul Eiffel, unul dintre cele mai imitate monumente din lume

Economica.net
09 11. 2014
eiffel_58179800

După ce a admirat frumuseţea şi simplitatea Casei Albe din Washington, omul de afaceri irakian Shihab N. Shihab a decis să construiască o replică, cu aur de 21 de carate pe balustrăzile scărilor şi impozante coloane de marmură greceşti la intrare. El şi-a dezvăluit pe Bloomberg camera de 140 m2 din ceea ce va fi peste circa patru luni o impunătoare clădire albă situată pe un deal din oraşul Erbil, alături de vile cochete. Agenţii imobiliari consideră cartierul un fel de Dubai incipient, oraşul Erbil fiind în plin avânt de la căderea lui Saddam Hussein.

Replica irakiană a Casei Albe nu este totuşi o premieră: un inginer vietnamez şi-a construit în 1955 o imitaţie la McLean, în statul Virginia, şi o alta există la Hanghzou, în China.

Chinezii sunt de altfel mari amatori de replici ale unor monumente celebre din ţări străine, arată cotidianul britanic The Independent. Printre cele mai cunoscute se numără Turnul Londrei, muntele Rushmore (cu chipurile a patru preşedinţi americani) sau satul austriac Hallstatt, înscris în 1997 în Patrimoniul mondial al UNESCO. În 2012, omul de afaceri chinez Zhang Yuchen s-a gândit chiar să construiască o replică a castelului francez Maison-Laffitte (clădire barocă din secolul al XVII-lea), edificiul fiind în prezent hotel. „M-a costat 50 de milioane de dolari. La început mă gândeam la Versailles, dar mi-am dat seama că proiectul este prea ambiţios”, a spus el în New York Times.

Turnul Eiffel are câteva zeci de replici în lume, mai mult sau mai puţin reuşite, uneori având accente locale. Tokyo, Shanghai, Praga, Las Vegas sunt oraşe care au propriul lor Turn Eiffel. Societatea de exploatare a turnului parizian spune că este imposibil de ştiut cu precizie numărul reproducerilor înălţate peste tot în lume, încheie lefigaro.fr.