Într-o scrisoare adresată liderilor statelor UE, care se vor reuni pe 17 decembrie la Bruxelles în Consiliul European de iarnă, Tusk susţine că ajungerea la un acord cu premierul britanic David Cameron este o chestiune urgentă.
‘Obiectivul nostru este de a găsi soluţii care să satisfacă aşteptările prim-ministrului britanic, consolidând în acelaşi timp fundamentele pe care se bazează UE. Incertitudinea referitoare la viitorul Marii Britanii în Uniunea Europeană este un factor destabilizator. Iată de ce trebuie să găsim o modalitate de a răspunde îngrijorărilor britanice cât mai rapid posibil’, menţionează Donald Tusk în scrisoarea sa.
‘Summitul european din decembrie ar urma să răspundă tuturor dilemelor politice legate de acest proces. După o discuţie politică substanţială, ar trebui să putem pregăti o propunere concretă pentru o adoptare finală în februarie’, adaugă preşedintele Consiliului European.
David Cameron a promis să organizeze, până la finalul lui 2017, un referendum cu privire la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene.
Cel mai dificil aspect din lista cererilor prezentate de Cameron este propunerea ca în primii patru ani de la ajungerea pe teritoriul britanic cetăţenii celorlalte state UE care muncesc în Marea Britanie să nu primească ajutoare sociale, măsură care potrivit liderilor mai multor ţări membre ar încălca tratatele UE întrucât ar crea discriminări între cetăţenii europeni.
‘Cel de-al patrulea set de propuneri, referitoare la ajutoarele sociale şi libera circulaţie a persoanelor, este cel mai sensibil şi va necesita o dezbatere politică substanţială la summitul nostru din decembrie. Deşi considerăm că există perspective pentru a conveni căile de combatere a abuzurilor, în prezent nu există consens cu privire la cererea ca oamenii din celelalte state UE care vin în Marea Britanie să trebuiască să trăiască acolo şi să contribuie timp de patru ani înainte de a fi eligibili pentru ajutoarele sociale’, arată Tusk.
Primele trei categorii de propuneri ale Londrei se referă la relaţiile dintre statele membre UE din zona euro şi cele din afara acestei zone, competitivitatea economiei europene şi suveranitatea ţărilor membre în raport cu Bruxellesul. În opinia lui Donald Tusk, asupra acestor chestiuni se poate ajunge mult mai uşor un consens între statele membre.